Сега четете
Ново 20: Ето какво решиха депутатите за цените на тока и парното (ОБНОВЕНА)

Ново 20: Ето какво решиха депутатите за цените на тока и парното (ОБНОВЕНА)

Депутатите от Временната парламентарна комисия за въпросите с енергийната криза предлагат на Народното събрание да се смени срока на действие на наложения мораториум върху цените на тока и парното за домакинствата. Срокът се изменя така – 16 декември 2021 начална дата и крайна дата 31 март 2022 година.

„За“ новото предложение гласуваха 8 депутати, двама бяха против и двама членове на комисията се въздържаха.

Решението за мораториум върху цената на тока ще трябва още утре да се отмени. Не ви го казвам като назидание, нито като човек с дълъг опит, казвам го като загриженост. Не може парламента да прави грешка върху грешка. Трябваше да намалим 15% на ДДС и щяхме да намалим цената на тока за бита„, заяви Рамадан Аталай в началото на дискусията.

Депутатите се събраха заради казуса с наложения по-рано от парламента мораториум върху цените на тока, парното и водата. Предложението за мораториума бе направено от ГЕРБ-СДС. То беше подкрепено от всички парламентарни групи без ДПС.

От ГЕРБ-СДС възразиха срещу редакцията на мораториума.

Не съм съгласна с думите на началника на кабинета Лена Бориславова, че решението за мораториум трябва да се отмени. Не съм съгласна за пореден път НС да изпълнява волята на говорител или началник на кабинет при взето вече решение. Това дали решенията са правилни или не, не мисля, че може тя да коментира. Не е съществувала практика до сега друг освен министър или премиер да коментира и да задължава парламента„. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Вижте и

Атанасова и председателят на извънредната комисия се счепкаха за реда по време на заседанието и правилата, които трябва да се спазват.

Тя настоя да се отправи предупреждение към екипа на премиера Кирил Петков и специално до Лена Бориславова да не изземват функции по отношение на законодателния орган на България. След това депутатите влязоха в спор дали заседанието на комисията е свикано легитимно, тъй като според някои избраници не е било спазено двудневното изискване за свикване на комисия. Известието е пристигнало два часа преди началото на заседанието.

Намираме се в извънредна обстановка заради това, че от хубавото предложение на ГЕРБ сме допуснали грешка, няма лошо да си признаем. Защото от 1 януари 2021 няма как да се въведе мораториум. И нека да е ясно – тази комисия трябва да заседава, за да променим това решение и да го предложим за гласуване. Тази комисия не се занимава цената на електроенергетиката, това е работа на КЕВР, ние само искаме да им помогнем да вземат правилното решение“, заяви от своя страна Драгомир Стойнев от БСП, който е и бивш енергиен министър.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре