Цветан Цеков основателят на „Яблена Натура“ за предизвикателствата пред сектора на биопроизводството (ВИДЕО)

С Цветан Цеков, собственик на „Яблена Натура“ – най-големият производител на био-ябълки и био-круши на Балканите „Любословие.БГ “, като част от кампанията на Фондация За достъпна и качествена храна Андрей Велчев разговаря за предизвикателствата пред сектора на биопроизводството.

Откъде да започна. Те са толкова много, че едва ли ще ни стигне времето. Когато започнем, ние като българи да отидем на пазар да търсим качествен български продукт. Тоест; плодове, зеленчуци, вече изключително трудно можем да ги намерим по рафтовете на магазините. И от там вече и навлезем прагматиката можем въпросите: Защо ги няма? Защо не се произвеждат? Къде са хората, които ги произвеждат? Оттам отиваме на българското село, което вече унищожено. Благодарение на 25-годишен геноцид целенасочен в резултат на една нескопосана неграмотна политик в българското земеделие., която беше изключително насочена към популяризиране на един сектор за сметка на всички останали фирми в резултат на което; унищожихме българското производство на плодове на зеленчуци„, каза в началото на интервюто пред журналиста Андрей Велчев си собственикът на „Яблена Натура“.

Прогонихме стотици хиляди българи, които живеейки на село работейки в тези сектори – нямат поминък и робуват. Това са така наречените „бели-роби“, които робуват в цяла Европа така, че оттам на сетне, ако трябва да влезем в подробности; защо политиката е била такава, защо това нещо, се е случило. Всичко опира и се завърта около това как една шепа политици, които през цялото това време ръководейки държавата абдикираха чрез своята политика от българските традиции предадоха ги и виждате тази територия плодородна беше заменена с единствено и само производство на продукция, която 90 % минава (имам предвид) производство без да казвам нищо лошо за колегите, които се борят на този фронт. България произвежда 90 % земеделска продукция, която заминава за чужбина субсидираме чуждите икономики, чуждите пазари с наша продукция, която вместо да остава в България и да има добавена стойност„, заяви още Цветан Цеков.

Ще Ви дам една проста статистика за един декар плодове и зеленчуци са необходими нула цяло и три (тоест – един човек е необходим за три декара), а за 10 хиляди декара зърно, житни култури, са необходими 15 човека – дори и 20„, сметна в ефир Цеков. И допълни, че ако простата статистика е именно така ще се поучат хиляди работни места.

Едната популация е у нас, а другата е в чужбина„, каза той по повод изказ от по-горното.

Вижте и

Другото, което е изключително притеснително е тези, които са останали плодове и зеленчуци те нито имат; сигурност, нито имат визи за това дали следващата година ще оцелеят. Виждате какви катаклизми имаше през изминалата година, тя може би беше една от най-лошата. Градушки, суши, измръзвания всичко това нещо рефлектира. Не случайно пак казвам; това е сектор, който е уязвим, ако няма адекватно подпомагане както в цяла цяла Европа и в цял свят тези уязвими сектори, се подпомагат те няма как да оцелеят; унищожителен внос българският производител беше изложен в резултат на този европейски пазар – застана редом до продължително и високо спосидираните традиции производители от стара Европа, които няма как ние по начина подпомагане (защото пак казвам, че някои ще кажат, че тук става въпрос само за подпомагане)., но тук става дума за политики, които с това подпомагане на разни политики, но те са важни за да може; производителят да има възможност да инвестира в стопанството си; да има възможност да обнови технологичния си парк. Да има пълна възможност до технологии, които са иновативни до достъп за закупуване на модерни сортове. (темата е много широка„, каза още шефът на „Яблена Натура“.

Цялото интервю с Цветан Цеков може да гледате във видеото по – горе:

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментара (1)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре