Репортер: Тодор Стефанов, “Любословие”.БГ

Месеци наред поемахме ангажименти да правим политика с грижа за хората. Всички си даваме сметка, че увеличаването на тока за битовите потребители от 1-ви януари е тежък удар върху семействата и домакинствата. Това заяви пред журналисти вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова.

,,Поехме ангажимент да поемем законови и подзаконови мерки, за да не утежняваме домакинствата с тези нови цени. Съвсем естествено е в парламента да се създаде такава комисия (временна комисия за енергийната криза, бел.ред.). Предметът ѝ е да направи обективен анализ на ситуацията и да ни предложи решение. Ние имаме воля да направим всичко в рамките на закона и да не допуснем увеличение на тока за битовите потребители от 1-ви януари”, увери Нинова.

Въпросът ще бъде решен тук, в парламента. Ние подкрепяме създаването на тази комисия, ще имаме своите участници в нея и ще намерим най-разумното решение, за да помогнем на семействата и на домакинствата. Нека днес колегите да гласуват комисията и тя да излезе с предложения как да решим този въпрос, обясни вицепремиерът.

На въпрос какво мисли за решението на КЕВР да увеличи цената на тока и парното в първия ден на новото правителство Нинова отвърна, че “не желае да коментира решение на независим орган, тъй като уважава разделението на властите“.

Ще изчакаме експертите от тази комисия да разпишат решенията. Имаме политическата воля това да се случи, а как ще стане – ще видим, когато създадат тази комисия, посочи тя.