Сега четете
Надежда Йорданова: Съдебната реформа е изнесена пред скоби на Плана за възстановяване

Надежда Йорданова: Съдебната реформа е изнесена пред скоби на Плана за възстановяване

Една от последиците на ината на Гешев е това, че въпросът за съдебната реформа е изнесен пред скоби и е задължителна предпоставка, предусловие въобще да се върви напред към Плана за възстановяване и устойчивост.“ Този коментар направи пред БНР министърът на правосъдието Надежда Йорданова.

По думите ѝ проблемът с главния прокурор не търпи никакво отлагане.

Йорданова очерта спешните мерки в сферата на правосъдието с хоризонт 3 месеца.

На първо място това е преструктурирането на КПКОНПИ, отделянето на антикорупционната функция спрямо функцията за отнемане на незаконно придобито имущество, като антикорупционната функция ще бъде укрепена, засилена с повече правомощия, но и с повече гаранции срещу злоупотребите на съответния орган.“

Според Йорданова липсата на резултати в борбата с корупцията се дължи отчасти на „избирателното действие на комисията „Цацаров“, а от друга страна отправените от тази комисия сигнали до прокуратурата ни изправят пред ситуацията дали тя ще реши да действа и да разследва или „отново ще отмести папката встрани и ще я забрави“.

Втората линия на действие е свързана с изменения в Закона за съдебната власт и в НПК, поясни правосъдният министър.

Ще въведем поетапно възможността за обжалване на отказите на прокуратурата да образува досъдебни производства, с други думи да се обжалват отказите на прокуратурата да допуска разследване. Това ще става пред съдебна инстанция. Ние не бива да отворим тази възможност безкрайно, за всички възможни откази на прокуратурата, а само за онези, които имат висока степен на обществен интерес, по-висока степен на обществена опасност.“

Третата линия е свързана с избора на нов съдебен инспекторат, уточни Йорданова и определи това като „сложна политическа задача“.

В момента се обсъждат различни модели как магистратът, който ръководи разследване срещу главния прокурор, да бъде избран така, че да не бъде в професионална зависимост от главния прокурор, посочи Надежда Йорданова.

Има няколко модела. Съвсем скоро ще ги видите. Най-добрият модел е промяна в Конституцията. Не сме се отказали от тази идея и ще работим, за да постигнем консенсус за това.“

Вижте и

Има модели, които дори да не са най-радикалните, са достатъчно ефективни, за да отворят вратите за подобни действия на законодателно ниво, заяви Йорданова.

Главният прокурор Иван Гешев не отговаря на изискванията за заемане на длъжността и не се справя със своите правомощия, както изискват законът и етичният кодекс, категорична е Надежда Йорданова.

Ще настоявам след като приключи конституционното дело да се разгледат сигналите срещу Гешев. Имам готовност да подам и нови.“

Бюрократичната престрелка между МВР и прокуратурата трябва да спре и всеки трябва да си свърши работата, отбеляза още министърът на правосъдието.

Относно ВСС Надежда Йорданова коментира, че „колкото по-бързо освободят от себе си обществото, толкова по-добре за всички“.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре