Сега четете
Депутатите наложиха мораториум върху цената на тока, водата и парното (ОБЗОР)

Депутатите наложиха мораториум върху цената на тока, водата и парното (ОБЗОР)

Репортер: Тодор Стефанов, Любословие.БГ

Депутатите приеха да бъде наложен мораториум върху цената на тока , водата и парното със 186 гласа „за“ и 2 „против“. Предложението за това дойде от председателя на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова след над 2-часова дискусия в пленарна зала. Тя бе по повод предложението на „Продължаваме промяната“ да бъде създадена Временна комисия за въпросите с енергийната криза и предложение за справяне с нея.

По отношение на предложението на ГЕРБ председателят на ПГ на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов коментира: Не знам как ви хрумна, но съм щастлив, че това предложение идва точно от вас„.

След гласуването на мораториума Рамадан Аталай от ДПС обяви, че това решение е противозаконно, тъй като не е предоставено в писмен вид. „То не е в интерес на гласоподавателите, а в интерес на онези, които ни подхлъзнаха днес.„, коментира депутатът.

Иначе депутатите одобриха и предложението на ПП за Временна комисия за въпросите с енергийната криза и предложение за справяне с нея със 163 гласа „за“, 49 „против“ и 7 „въздържали се“. Създаването на комисията обаче събуди противоположни мнения.

Атанас Михнев от ПП обясни, че подобна комисия е необходима, за да може да се провери как е взето решението за вдигането на цената на тока. Заяви, че независимата комисия, всъщност е зависима от властта, избрала ръководството ѝ.

Независими зависими органи решили да вдигнат цената на българите, които сме най-бедните в Европа и то през зимата. Това решение на КЕВР е политическо, взето в първия ден на кабинета Петков.”, каза Михнев.

Според него е редно народните представители да не се крият зад методологии и определяне на цени на компоненти, а да запазят българите във време на енергийна криза.

По негови думи това е първата стъпка по възстановяване на държавността.

Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС от своя страна обвини Михнев в популизъм и двуличие – от една страна изтъквал, че КЕВР е независим орган, от друга – искал да контролира решенията ѝ.

Цончо Ганев от заяви, че е необходима дискусия по отношение на цената на тока, определена от КЕВР, но допълни, че не било нормално предложението да идва точно от ПП. Той коментира, че ПП, заедно с ГЕРБ, вярва, че България трябва да изпълнява зелената сделка. Вдигането на цената на електричеството пък било по поръчка на ГЕРБ. Въпреки всичко от парламентарната група обявиха, че ще подкрепят създаването на комисията.

Тома Биков от ГЕРБ-СДС пък остро разкритикува наименованието на комисията и призова депутатите да “сложат нормално заглавие”. Освен това по негови думи решение за такава временна комисия би било твърде неподготвено и ако народните представители искат да се справят с високата цена на тока, да внесат съответните законопроекти, които да се разгледат в редовни комисии, когато те бъдат учредени. Според него е редно да се навакса пропуснатото време от кабинета на Радев, когато в продължение на 7 месеца не са били предприети никакви мерки за повишаващата се цена на електричеството. Освен той определи като парадоксално да се иска определянето на действията на КЕВР.

Нямаме намерение да носим отговорност за дейности, за които не сме избрани„, коментира Биков.

По думите на Делян Добрев от ПГ на ГЕРБ-СДС пък предложението за тази комисия е писано “на коляно”.

Вижте и

От своя страна Хасан Адемов от ДПС заяви, че е старо парламентарно клише, че когато се иска бавенето на разрешаването на един въпрос, се създава временна комисия за него. Освен това той допълни, че с подобна комисия се иска прехвърлянето на отговорността на Министерски съвет върху Народното събрание.

Теменужка Петкова заяви от трибуната в пленарна зала, че българският парламент няма правно основание да определя цените на електричеството.

По нейни думи създаването на такава комисия, която да опитва да налага контрол върху решенията на КЕВР, е грубо нарушение на Закона за енергетика.

В отговор на нейното изказване Настимир Ананиев от ПП коментира, че няма нищо незаконно да се създаде временна комисия.

Според него Петкова влизала в “кълбо на бъдещето” и предвиждала какво могло да се случи.

Вие сте свикнали да ви хвърлят нещо от МС и вие да слушате, но това е криза и ние сме парламентарна република и трябва да вземем отношение по тази криза”, заяви Ананиев.

От „Демократична България“ и БСП от своя страна се обявиха „за“ създаването на временната комисия.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре