Сега четете
Възможно е временно ограничаване на правомощията на КЕВР, до края на седмицата оценяват щетите от валежите (ОБНОВЕНА)

Възможно е временно ограничаване на правомощията на КЕВР, до края на седмицата оценяват щетите от валежите (ОБНОВЕНА)

Новосъздадената временна парламентарна комисия за състоянието на енергийната криза ще обсъди две предложения за овладяване на растежа на цените на тока – временно ограничаване до 3 месеца на правомощията на КЕВР за актуализиране на цените на електроенергията от първи януари и промени в Закона за енергетиката, които да дадат по-добър контрол и прозрачност върху ценовата криза и политика на държавата, запазвайки независимостта на контролния орган.

Това заяви на брифинг в Министерски съвет началникът на кабинета на Кирил Петков Лена Бориславова.

Възможно е и мораториумът върху цената на електроенергията, който парламентът прие днес по предложение на ГЕРБ, да бъде преразгледан, тъй като не е обсъден предварително на експертно ниво, няма и разчети за последствията от него, допълни Бориславова.

Тази сутрин премиерът Кирил Петков е провел среща с областните управители на бедстващите след обилните валежи райони – Смолян, Кърджали и Благоевград.

Решено е ресорните министерства да представят до края на деня доклади за ремонтно-възстановителните дейности, които трябва да бъдат извършени. Докладите трябва да съдържат подробни разчети и цени, така че до края на седмицата да бъдат оценени точно щетите и да започне работа по възстановяването им, заяви Лена Бориславова.

И още – до края на деня ще бъде обследвана възможността за доизграждане на пропадналите мостове в засегнатите райони. Ще се търси и отговорност от лицата, отговорни за ремонта и рехабилитацията на срутените съоръжения през последните години.

По повод интервюто на Кирил Петков пред FT за Република Северна Македония Бориславова изтъкна, че новото правителство застава зад сегашната позиция на България.

Успоредно с това обаче предлага да бъде подобрен механизмът на преговорите, които да обхванат повече сфери. Идеята е следващите шест месеца да се използват ефективно за учестени срещи между двете страни в търсене на най-доброто решение на всички нива.

Вижте и

Вече е започнал процесът по номиниране на заместник-министри, каза още Бориславова. Кандидатите се проучват от НАП и ДАНС.

Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре