Сега четете
МОН проверява министъра на иконимиката Даниела Везиева по сигнал за плагиатство на нейна дисертация

МОН проверява министъра на иконимиката Даниела Везиева по сигнал за плагиатство на нейна дисертация

Проверяват министъра на иконимиката Даниела Везиева по сигнал за плагиатство на нейна дисертация. Проверката се прави от Комисията по академична етика на Министерството на образованието. Това потвърдиха за NOVA от МОН.

Почти всички страници от дисертацията й били преписани, твърдят хабилитирани лица.

Везиева попада в обхвата на проверката заради научния си ръководител. Той самият вече е бил проверяван. Сега трябва да се установи дали служебният министър на икономиката е преписала над 170 страници от дисертацията си.

„Никакви притеснения нямам, не съм изненадана и нямам притеснения. Не съм плагиатствала. Не съм изненадана”, заяви Везиева пред журналист. Тя смята, че твърденията за това са следствие на случващото се в Държавната консолидационна компания /ДКК/, където имаше смени в Съвета на директорите. По думите на Везиева моделът в ДКК, който тя иска да промени, показвал, че има съпротива това да се случи. Тя допуска още, че тези, които я атакуват очакват тя да остане в редовния кабинет. Везиева обаче каза, че към момента няма такова предложение.

„По-скоро съм изненадата, че се коментира плагиатство по отношение на труд с научен ръководител. За плагиатство може да бъде обвинен докторант от научния си ръководител“, каза още тя. И уточни, че е завършила финанси и кредит в Свищов, а докторантурата й е в областта на националната сигурност.

Вижте и

Обект на проверка е севлиевският преподавател Венелин Терзиев и неговите докторанти. Това беше потвърдено в писмо до БНР в отговор на запитване. В същото писмо от МОН потвърждават, че има сигнали за четирима от докторантите, чийто научен ръководител е именно Терзиев. Това са действащият служебен министър на икономиката Даниела Везиева, зам.-ректорът на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите Екатерина Арабска, ръководителката на квалификационния център в Русе Преслава Димитрова и колегата на Терзиев от русенската болница „Канев“ и Военната академия Марин Георгиев.

Сигналите са подадени от заинтересовани хабилитирани лица, които са представили доказателства в Министерството на образованието. Вече е преминал първият етап – за допустимост, и те вече се разглеждат от Комисията по академична етика.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре