Сега четете
Костинброд ще създава нови защитени територии и продължава да развива туризма

Костинброд ще създава нови защитени територии и продължава да развива туризма

Днес, 10.12.2021 г., се проведе работна среща между г-н Трайко Младенов – кмет на община Костинброд, д-р Атанас Тенев – председател на общински съвет, инж. Красимир Дебеляшки – еколог на община Костинброд, инж. Тома Белев – председател на УС на Асоциация на парковете в България и д-р Десислава Алексова – експерт в областта на туризма.

Срещата беше по повод внесеното предложение в Министерство на околната среда и водите за нова защитена територия, категория природна забележителност „Безденски извори“, в землището на село Безден, община Костинброд.

По инициатива на кмета на Костинброд бяха обсъдени предложения за създаване на още няколко нови защитени територии, чиято основна цел е опазване на природата и развитие на туризма. Г-н Младенов сподели намерението на общинска администрация, пътят при Белидие хан /старият път на Ломско шосе/ да бъде прекатегоризиран от II-ра на IV-та категория и по този начин да се превърне в „зелен път“, който да се стопанисва и поддържа от общината. Той представи документацията с предприетите към момента действия и заяви намерения за изграждане на съпътстваща туристическа инфраструктура: кътове за отдих с информационни табла, пейки и беседки, лека инфраструктура за велотуризъм и др.

Екологът на общината предостави картен материал на проекти за 2 кръгови екопътеки в района на селата Дръмша и Дреново, а д-р Алексова допълни как по този начин ще се развият туристическите зони на община Костинброд, което е в синхрон с Програмата за развитие на туризма и Планът за интегрирано развитие на общината и тяхното изпълнение. Бяха обсъдени също така възможности за реализиране на проекти, насочени към туризма и защитените територии чрез МИГ Костинброд – Своге, включително изграждане на тематични туристически маршрути, включващи древни римски пътища и оброчни кръстове.

Вижте и

В резултат от проведената работна среща се взе решение Асоциация на парковете в България, със съдействието на еколога на общината, да стартира разработване на още 2 нови защитени територии: защитена местност „Беледие хан“ и още една защитена местност, включваща водна зона в местност Раниславци. Д-р Десислава Алексова пое ангажимент за организиране на следваща работна среща, насочена към възможности за финансиране с евросредства на проекти свързани с туризма и опазване на културно-историческото наследство..

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре