Сега четете
Честваме св. Анна, покровителка на семейството и майчинството

Честваме св. Анна, покровителка на семейството и майчинството

ългарската православна църква почита днес църковния празник за Зачатието на Света и праведна Анна, който се чества и като празник на майчинството.

В православния календар този празник е тясно свързан с празника на Рождеството на Пресвета Богородица. На него се почита зачатието на Света Анна – майката на Богородица. Това е денят, в който Света Анна е заченала Пресвета Богородица, която е дала на човечеството Исус Христос.

Света Анна се смята за покровителка на брака, на семейството и майчинството, както и закрилница на девиците, вдовиците и на бременните жени.

Праведните Йоаким и Анна дълго време нямали деца и много тъгували. Макар и вече престарели, желанието и молитвите им към Бога били толкова искрени, горещи и всеотдайни, че той изпълнил молбата им. Един ден при Анна се явил Архангел Гавраил и й открил, че ще роди преблагословена дъщеря, чрез която ще се благословят всички земни племена и целият свят ще получи спасение. След девет месеца – на 8 септември, семейството било ощастливено с момиченце, което нарекли Мария – бъдещата майка на Исус Христос.

Православната църква почита Света Анна няколко пъти в годината. На 8 и 9 септември, когато се празнува Рождеството на Пресвета Богородица и се възпоменават нейните родители – Свети Йоаким и Света Анна; на 9 декември, когато се празнува зачатието на Пресвета Богородица от Света Анна и на 25 юли, когато е денят на успението или смъртта на Света Анна.

В народния календар освен с майчинството, денят се свързва и с обръщането на слънцето на изток, към пролетта, както и с нарастването на деня. Ражда се нещо ново, нова светлина, ново време, Нова година, нов късмет, припомня БТА.

Вижте и

Имен ден празнуват Ана, Анна, Анка, Ани, Янко, Янка.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/obshtestvo/2021/12/09/chestvame-sv-anna-pokrovitelka-na-semeistvoto-i-maichinstvoto.513355

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре