Сега четете
Минеков е решен да изгони ГЕРБ от офиса ѝ в НДК

Минеков е решен да изгони ГЕРБ от офиса ѝ в НДК

47-ото Народно събрание изслушва служебния министър на културата проф. Велислав Минеков по казуса с вестник „Труд“. Пред депутатите той изтъкна, че министерството на културата няма никакво отношение с вестник „Труд“ или каквато и да е друга медия, а с фирмата „Южен кръст“, съобщава БНТ. Съдът вече веднъж е отхвърлил искането на „Южен кръст“ за спиране на производството срещу фирмата, предстои да се произнесе окончателно през февруари. Междувременно обаче сградата е необходима на Института за недвижимо културно наследство, защото предстои промяна и увеличаване на личния състав на ведомството. Преди началото на пленарното заседание проф. Велислав Минеков обяви, че е твърдо решен да защити НДК, като изгони ГЕРБ от партийната централа, която е в сградата. Той отрече това да е реваншизъм, съобщава БНР.
Минеков е решен да изгони ГЕРБ от офиса ѝ в НДК

Снимки: Десислава Кулелиева, БНТ

 

В началото на изслушването Любен Дилов-син от ПГ на ГЕРБ-СДС нарече действията на Минеков по отношение на спора с в. „Труд“ – „когнитивен дисонанс“ – разминаване на действителност и представа за себе си. Дилов попита служебния министър на културата с какво решение на кой съдебен орган е решил да затвори най-стария вестник у нас и може ли да покажете фактура за неплатени сметки.

В началото на изказването си проф. Минеков остро възрази срещу поисканата от ГЕРБ-СДС процедура за изслушването му в пленарната зала с аргумента: „Защо нямаше извънредно заседание на Народното събрание, когато безпрецедентно в историята на България, бе спрян сигналът на Българското национално радио, който не е спирал дори по времето на Втората световна война“.

Липсата на отговори по същество в първото изказване от трибуната на Велислав Минеков предизвика скандал в пленарната зала. От ГЕРБ поискаха председателят на Народното събрание да отстрани Минеков от заседанието, а от ДПС заявиха, че няма да задават въпроси към него, заради неуважението, което показва към народните представители.

Преди началото на пленарното заседание проф. Велислав Минеков обяви, че е твърдо решен да защити НДК, като изгони ГЕРБ от партийната централа, която е в сградата. Той отрече това да е реваншизъм, съобщава БНР.

 

Вижте и

„За тези години НДК, сравнявайки наемите в района, губи приблизително 6 млн. лева без лихвите. Извинявайте, но по време на тяхното управление на НДК стигнахме до огромна загуба. Тя достига смущаващата сума от близо 90 милиона лева. Смятам, че е нормално министерството да потърси всички свои отнети по някакъв начин имоти. Това не е партиен имот, а имот на Националния дворец на културата. И аз искам този дворец да си върне загубите и да работи човешки. И без това Дворецът на културата през годините е бил буквално обран от всякакъв вид хайдуци, подобни хайдуци“, заяви служебният министър на културата. Според проф. Минеков когато държавата и законът се завръщат, това не е реваншизъм.

 

Източници: БНР, БНТ

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре