Сега четете
Радев към ГЕРБ: Да бяхте помогнали финансово на Труд, имате достатъчно ресурс

Радев към ГЕРБ: Да бяхте помогнали финансово на Труд, имате достатъчно ресурс

Вместо да ме призовавате, можехте да помогнете финансово на тази медия (в. „Труд“), мисля, че имате достатъчно ресурс.“ С тези думи президентът Румен Радев се обърна към представителите на ПГ на ГЕРБ-СДС по време на консултациите за съставяне на правителство.

Държавният глава бе провокиран от Десислава Атанасова от ГЕРБ, която се загрижи за свободата на медиите у нас. Според нея в момента се извършвала полицейска репресия срещу вестник „Труд“.

По-рано днес от изданието съобщиха за полиция пред редакцията. Това се случва няколко месеца след като Министерството на културата изпрати предизвестие за прекратяването на договор за наем на офиси в своя сграда, които са отдадени на вестник „Труд“. Причината – неплатен наем и консумативи в размер на 149 450,59 лв. Петьо Блъсков определи действията като „политическа репресия“.

Същата теза бе поета и от Атанасова, която призова за разследване по казуса.

„Тъй като служебното правителство все още е подчинено на Вас, трябва да съберете необходимата информация защо и кой е издал заповед една медия, въпреки че е критична към служебната власт, към министри и към президентската институция, да осъмне с барикадиран вход и невъзможност журналистите да заемат работните си места“, каза тя.

Радев ù отвърна, че не се меси в работата на изпълнителната власт, а проблемът с вестника е финансов.

По време на срещата президентът заяви, че ГЕРБ безспорно е формация с „богат политически опит“, на който „трябва да съответства определена политическа мъдрост“.

След изборите има определена промяна и всички трябва да се съобразяваме с тази промяна“, беше категоричен Радев.

„Както бях критичен към вашето управление, така ще бъда критичен и към всяко бъдещо управление“, заяви той и посочи, че постигнатото в последните месеци трябва да бъде продължено, „а не да вървим назад“.

Лидерът на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова отново заяви, че партията ще бъде опозиция.

„Месеците на чегъртане и репресии белязаха най-силно нашите избиратели, но въпреки това ние сме втора политическа сила, която ще бъде знаеща и можеща опозиция“, заяви тя.

Тя се закани, че всяка грешка на бъдещата власт ще бъде „осветлявана и посочвана“. Атанасова отново повтори тезата, че служебното правителство се е провалило със справянето с кризите. Тя заяви това по повод дадените заявки, че служебни министри ще бъдат номинирани за постове в редовния кабинет.

„И служебното правителство, и президентската институция положиха усилия да разделят обществото допълнително“, твърди тя.

След края на консултациите Десислава Атанасова съобщи, че ГЕРБ няма да подкрепи правителство на на „Продължаваме промяната“ и ще гласува с „против“.

По думите на Томислав Дончев няма логика опозицията да гласува, защото това би я превърнало в част от управляващите.

Вижте и

„Бъдещият кабинет ще бъда фейслифт на служебния кабинет„, смята Дончев и допълни, че наред с всички партии, ще държат и Радев отговорен за всички грешки на бъдещата власт.

Даниел Митов допълни, че следващата управляваща коалиция „няма да бъде четворна, а петорна“. По думите му в НС има „президентска квота“, каквато „очевидно ще има“ в 47-НС.

От ГЕРБ заявиха още, че  ще подкрепят съдебната реформа, но досега нямало цялостно предложение на реформа.

Десислава Атанасова пък съобщи, че цялата парламентарна група на ГЕРБ-СДС е ваксинирана и ще предложат въвеждането на зелен сертификат за достъп до пленарната зала.

Тя отново влезе в ролята на бранител на свободата на словото.

Атанасова отклони въпрос дали не е смешно именно те да говорят за свобода на словото, когато по време на управлението на ГЕРБ България се нареди на 112-то място в класацията на „Репортери без граници“.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС заяви, че не ѝ е смешно, когато се ограничава свободата на словото и когато се нахлува в домовете на симпатизанти и членове на ГЕРБ. Тя обаче игнорира въпрос за нахлуването в президентството.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре