Любомир Попйорданов е председател на АПХ, предприемач, професионалист и едно от най-известните имена в българския туризъм. Има две туроператорски компании – „Одисея – ин“ и „Зиг Заг Холидейз“, собственик на верига магазини за планинска екипировка „Стената“. Дълги години беше председател на Българската асоциация за алтернативен туризъм (БААТ), доскоро беше член на УС на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА). Той е сред учредителите на Българската асоциация за селски и екотуризъм. От него тръгва идеята за създаването на къщи за гости в България. Той учредява проектите за „Зелена къща“, „Зелени дни“, „Дни на предизвикателствата“. Участва в редица граждански каузи, които променят живота в днешна България.

Пътешествал е и е катерил планини в повече от 20 страни. Правил е свои изложби с живопис, фотография и е автор на книгата „Усещане за планина”. Продуцирал е филми и е организирал десетки журналистически пътувания. Автор е на над 100 статии и книги. Макар че е завършил право, споделя, че пътешествията винаги са владеели изцяло мислите му.

  1. Какво е за теб туризма?
  2. Ти си ангажиран с редица каузи, свързани опазване на природата и културното наследство. Разкажи ни малко повече.
  1. Какви мерки трябва да се предприемат за да се насърчи устойчивото развитие на туризма във вътрешността на страната и слабо развитите райони?
  1. Кои са най-големите предизвикателства пред малкия и средния бизнес, а именно семейните хотелиери, собственици на къщи за гости, специализирани туроператори?
  2. Как според теб може да се мотивират младите хора в туризма?
  1. Ти си председател на АПХ и мениджър на ТО фирми насочени към пътешествия в българските планини, а дори и нещо повече – благодарение на теб професията планински водач беше легитимирана в България, разкажи ни нещо повече за тази професия.
  2. Какви са перспективите за развитие на приключенския туризъм в България
  3. Каква е твоята визия за устойчиво развитие на туризма? Като кандидат за народен представител и най-вероятно бъдещ такъв от коалиция „Продължаваме промяната“ би ли споделил с нашите зрители от къде всъщност трябва да започне промяната в туристическия сектор.
  4. Кои са основните промени, които трябва на настъпят в министерство на турзима и законодателството в сектора?
  5. акво друго би трябвало според теб да се предприеме, за да се справи бранша с тежката криза? Проблемът с кадрите в туризма винаги е бил първосепенен за туристическия сектор, а напоследък още повече. Ще бъде интересно да споделиш твоята позиция по темата.

Ето и отговорите в интервюто в двете части с водещ д-р Десислава Алексова: