Сега четете
От понеделник – всички на училище с един тест седмично

От понеделник – всички на училище с един тест седмично

Вички ученици от I до XII клас ще се върнат в училище още в понеделник, съобщи здравният министър Стойчо Кацаров на брифинг. Той каза, че сутринта са били обсъждани с експертите от МЗ възможностите за осигуряване на безопасна среда и възможностите, при които учениците могат да се върнат в клас.

„Предложението на експертите е тестването на учениците да се прави веднъж седмично, защото епидемичната ситуация го позволява, броят на заразените намалява непрекъснато и регистрираната заболяемост при деца под 19-годишна възраст е изключително ниска, и защото резултатите от тестовете, които се провеждаха в училищата през предишните две седмици, сочат нисък процент на положителни резултати“, каза Кацаров.

Наличните количества, които в момента са в склада на БЧК и разпределени до МОН ще стигнат за две седмици. Става въпрос за всички общини, където заболяемостта е над 250 на 100 000.

Тестването веднъж седмично повишава леко риска, но е пренебрежимо малко повишение и не представлява сериозна опасност за цялостната ситуация, добави министърът и категорично наблегна на това, че за всички ще са осигурени щадящи тестове.

„Макар, че не е наше задължение да купуваме тестове за училищата. Ангажирахме се с това, за да помогнем на МОН“, каза Кацаров и обяви, че за големите ученици может да се използват назални тестове за възрастни, но това трябва да го реши МОН.

Вижте и

Според Кацаров договорените количества тестове, по оценка на МЗ, трябва да стигнат поне до средата на януари.

Остава обаче изискването, ако половината клас не е съгласен за връщане в клас, децата да продължат учат онлайн. Днес ще бъде издадена и съответната заповед, обеща Кацаров. Той добави, че от понеделник ще отпадне и забраната за планов прием в болниците.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре