Вички ученици от I до XII клас ще се върнат в училище още в понеделник, съобщи здравният министър Стойчо Кацаров на брифинг. Той каза, че сутринта са били обсъждани с експертите от МЗ възможностите за осигуряване на безопасна среда и възможностите, при които учениците могат да се върнат в клас.

“Предложението на експертите е тестването на учениците да се прави веднъж седмично, защото епидемичната ситуация го позволява, броят на заразените намалява непрекъснато и регистрираната заболяемост при деца под 19-годишна възраст е изключително ниска, и защото резултатите от тестовете, които се провеждаха в училищата през предишните две седмици, сочат нисък процент на положителни резултати”, каза Кацаров.

Наличните количества, които в момента са в склада на БЧК и разпределени до МОН ще стигнат за две седмици. Става въпрос за всички общини, където заболяемостта е над 250 на 100 000.

Тестването веднъж седмично повишава леко риска, но е пренебрежимо малко повишение и не представлява сериозна опасност за цялостната ситуация, добави министърът и категорично наблегна на това, че за всички ще са осигурени щадящи тестове.

“Макар, че не е наше задължение да купуваме тестове за училищата. Ангажирахме се с това, за да помогнем на МОН”, каза Кацаров и обяви, че за големите ученици может да се използват назални тестове за възрастни, но това трябва да го реши МОН.

Според Кацаров договорените количества тестове, по оценка на МЗ, трябва да стигнат поне до средата на януари.

Остава обаче изискването, ако половината клас не е съгласен за връщане в клас, децата да продължат учат онлайн. Днес ще бъде издадена и съответната заповед, обеща Кацаров. Той добави, че от понеделник ще отпадне и забраната за планов прием в болниците.