Тъжната вест за кончината на любимата на поколения актриса съобщиха в страницата на театъра.

Угаснала е една от звездите на Младежкия теътър – Надя Савова. Тъжната вест за кончината на любимата на поколения актриса съобщиха преди малко на фейсбук страницата на театъра.

“Уважаеми зрители и приятели на Младежки театър “Николай Бинев”,

С огромно прискърбие и тъга се налага да ви съобщим, че любимата актриса на поколения българи и дългогодишна обичана частица от голямото семейство на Младежки театър “Николай Бинев” Надя Савова е напуснала този свят.

Бихме желали да изразим най-искрените си и дълбоки съболезнования към семейството и близките на Надя Савова, която прекара десетилетия от своя живот като част от трупата на Младежки театър “Николай Бинев”.

Надя Савова дебютира на сцената на Младежки театър през 1965 г. в спектакъла “Дон Жуан” (комедия от Самуил Альошин, постановка – Вили Цанков), чиято премиера е на 5-и януари 1965 г. След тази първа нейна поява на сцената на Младежки театър за Надя Савова ще последват над 25 години игра на същата тази сцена! В течение на годините тя ще бъде част от близо 50 постановки – както за възрастни, така и за деца! Някои от най-забележителните са:

– “Вълшебното перо” (от Лъчезар Станчев, постановка – Асен Траянов), за която на 22.5.1966 г. Надя Савова получава III-а награда за актьорско майсторство на “I-ия преглед на детската пиеса и театър” в София.
– “Спасителят в ръжта”, постановка – Людмил Стайков
– “Страната “Прави каквото щеш” от Рада Москова, постановка – Лиляна Тодорова
– “Снежната кралица”, постановка – Лиляна Тодорова
– “Кухнята”, постановка – Николай Люцканов
– “Пинокио”, постановка Андрей Аврамов, играно цели 242 пъти!
– “Архангелите не играят флипер”, постановка – Андрей Аврамов
– “Параграф 22”, постановка – Андрей Аврамов
– “Женитба”, постановка – Стоян Камбарев

………и много, много други!

Надя Савова беше известна и с множество роли във филми и сериали, както на екрана, така и зад него, озвучавайки много любими на българската публика персонажи, позволявайки ни да се докоснем до тях на родния си език.

Надя Савова ще бъде вечна част от голямото и обичащо семейство на Младежки театър.

Целият екип на Младежки театър “Николай Бинев” изказва най-искрените си съболезнования.

Сбогом, Надя!”, написаха опечалените й колеги от театъра.

Надя Савова е родена на 20 януари 1936 г. Освен дългогодишна звезда в Младежки театър “Николай Бинев”, тя става изключително известна и с ролята на баба Цеца в комедийния сериал “Етажна собственост” на Нова телевизия. Савова има редица озвучени персонажи в дублажа, измежду които Брайън Танър в “Алф”.

Актрисата има два брака и два развода зад гърба си. От брака си с актьора Любомир Миладинов има една дъщеря – Петя Миладинова, която също е актриса и е най-известна с озвучаването на филми и сериали. От брака си с Андрей Аврамов има син.