Европа вероятно няма да остане безучастна към ниските нива на ваксинация у нас. Това коментира директорът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски пред БНТ.

Според него въпреки правото на свободно придвижване на гражданите, е много възможно да се наложат рестрикции към България или най-малкото да се посъветват гражданите на другите държави да избягват пътуванията до нашата страна.

Мутафчийски призова хората да не се вслушват в съветите да не се ваксинират заради придружаващи заболявания.

„Хора, когато ви кажат да не се ваксинирате заради много придружаващи заболявания, това е пълна лъжа. Многото придружаващи заболявания са първа индикация за имунизация”, изтъкна Мутафчийски.

Имунизирането на милиарди хора по целия свят е безпрецедентно и е доказателство, че ваксините срещу COVID са безопасни, коментира проф. Мутафчийски.

Над 90% от COVID-пациентите във ВМА са неваксинирани, отчете генерал Мутафчийски. По думите му все по-често се случва пациент да си признае, че си е извадил фалшив сертификат, когато състоянието му се влоши.

Към момента във ВМА няма свободни интензивни легла. В лечебното заведение са настанени 168 пациенти с COVID. 71 от тях са в интензивно отделение. От лечебното заведение дават информация към “Бърза помощ” за заетостта на леглата на всеки три часа.

“ВМА е създадена като болница за екстремни ситуации – такава е философията на съществуването й, така че се справяме и с настоящата ситуация”, допълни Мутафчийски.

Във всички клиники, които се реновират във ВМА, се взима предвид инсталирането на системи за подаване на медицински кислород. Внедрена е и система за алармиране при прекалено голямо насищане с кислород в болничните стаи, за да се предотврати опасност от пожари и експлозии.

Във връзка с новия щам на коронавируса “Омикрон”

“До 2-3 седмици очаквам да получим достатъчно данни по въпросите, които ни интересуват за Омикрон варианта – дали новият щам заобикаля имунитета, дали протича по-тежко, как се влияе от ваксините. Според него каквото и да се говори за Омикрон варианта в момента, е спекулативно. Новият щам е с над 50 мутации, от които 30 са в шипчестия протеин. Това е вариантът с най-много мутации досега. Невинаги обаче мутациите се означават, че щамът е по-лош”, посочи Мутафчийски.

На въпрос “дали новите депутати трябва да влизат в Народното събрание със сертификат” той отговори: Депутатите трябва да бъдат еталон за обществото.

На въпрос дали е бил канен да се включи в политиката той отговори: Не съм допускал подобни разговори…Един от проблемите у нас, че много хора не си знаят мястото. Директорът на ВМА каза, че “не е е скрил”, защото вече няма длъжност нито в щаб или в нещо друго. Попитан какво мисли на твърденията, че е плашил хората в миналото с короната той каза следното: Ето ген. Мутафчийски се скри, но вирусът остана.

“Не се срамувам от нито едно свое действие, но съм разочарован от ниските нива на ваксинация у нас”, подчерта началникът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски.

Той не даде оценка на настоящите мерки за справяне с разпространението на COVID-19, защото те са базирани на съвсем различна философия за управлението на пандемията в сравнение с тази, която е била възприемана по света в началото на епидемията.

Генерал Мутафчийски допълни, че няма намерение да отправя критики към колегите му, които в момента управляват пандемията у нас, тъй като в критикуването няма нищо продуктивно.

Тази година ВМА празнува 130 години от създаването си. Професор Мутафчийски поздрави всички, чийто професионален път е преминал през лечебното заведение.