Сега четете
Борислав Сарафов за катастрофата на „Струма“: “За момента водеща версия е тази за човешка грешка!”

Борислав Сарафов за катастрофата на „Струма“: “За момента водеща версия е тази за човешка грешка!”

В медийното пространство се тиражират много спекулации относно инцидента на АМ „Струма“. По делото няма нито един очевидец, а в медиите вече има над 20″. Това каза по време на брифинг зам.-главния прокурор Борислав Сарафов.

„Разпитани са двама от пътуващите в автобуса. Те са били будни и дават изключително обективна информация. Показанията им се припокриват напълно и ние ги приемаме за напълно достоверни и коректно изложени. Разпитват се още двама  пътници, които са в „Пирогов”. Те могат да дадат показанията си в рамките на днешния ден. Тиражираната версия, че в автобусът е било превозвано гориво в туби е категорично отхвърлена. Отхвърлена категорично е версията за терористичен акт“, каза Сарафов.

 

„Аутопсиите показват, че всички пострадали са загинали основно от задушаване вследствие на избухналия пожар.  Назначени са по делото и експертизи. Някои от заключенията, са готови и към момента вече. Назначени са съдебно-медицински експертизи на всички загинали. Аутопсиите вече са готови. Отварям скоба да кажа, че аутопсиите показват, че всички пострадали са загинали основно от задушаване вследствие
избухналия пожар, а не от травми при катастрофата или от разкъсвания при взрив. Добихме впечатление от извършеното до момента. Осведомяваме ги за получените гласни доказателства от нас, защото те трябва да ги вземат предвид, включително показанията на оцелелите пътници в автобуса. Назначена е и пожаро-техническа експертиза, която да даде отговор за възникналия пожар и неговия интензитет. Назначена и е комплексна експертиза, тя ще даде отговор на ключовия въпрос защо се е стигнало до напускане на пътната траектория на автобуса, до настъпилия интензивен пожар и до този летален изход. Предстои още утре екип от следовател и прокурор да заминат за Скопие“, заяви още Сарафов.
„По делото са разпитани свидетели. Разпитани са двама от пътуващите в автобуса, като и двамата са били будни към момента на инцидента и дават изключително точни показания за събитията в трагичната нощ. Показанията им се припокриват напълно, поради което ги приемаме за абсолютно достоверни и коректно изложени. В момента се разпитват още двама от пострадалите, които са в „Пирогов“, които са в добро, по-скоро психично, а не физическо състояние, предвид преживеният шок и ужас и могат да дадат показанията си в рамките на днешния ден. Надявам се техните показания да са достатъчно коректно, обективно и трезво дадени“, коментира Сарафов.

Вижте и

„Не става въпрос за терористичен акт при инцидента на „Струма“, за момента водеща версия е тази за човешка грешка. Искам да кажа още нещо. Тиражират се версии, че са пренасяли туби с гориво и бензин и дизел? Тази версия е изследвана, но категорично е отхвърлена от нас. На местопроизшествието са намерени три туби. В трите туби има само остатъци от нафта. Не са били пълни, не са се възпламенили, респективно не е пожарът възникнал от тях. Няма туби с бензин. Няма находки на бензин или други запалителни материали, освен обичайните за един автобус – гориво, масло от двигател. Искам да отхвърля пред вас една версия, която изследвахме и която не посочих в деня на инцидента. Това е версията за терористичен акт. Не я посочих още в първите часове след инцидента, за да не започнат спекулации по тази тема. Но тази тема беше коректно и професионално изследвана от нас. Взехме ацетонови обтривки от автобуса с оглед наличие на взривни вещества. Тези резултати, съпоставени с показанията на оцелелите свидетели с показанията на свидетелите, които макар и неочевидци на инцидента, но веднага са се отзовали и са възприели първите минути на инцидента и произшествието, категорично отхвърляме тази версия. Към момента организацията на движението в посочения участък е зле организирана. Тази мантинела, първоначално, на която се е нанизал автобуса не само не е полезна, а опасна за движението. Всъщност тя е способствала за настъпване на инцидента. Тези обстоятелства също ще бъдат изследвани от нас. Дали, ако е имало човешка грешка, тя е била улеснена и за нея е способствала лоша организация, лоша сигнализация, лоша маркировка и лоша организация на движението“, каза Сарафов.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре