На 23 ноември Православната църква почита паметта на Свети благоверен княз Александър Невски, който се отказва от титлата си, за да приеме монашеството. След създаването на Tретата българска държава се взима решение да бъде построен храм-паметник в София, който да носи неговото име. Основният камък на катедралата е положен на 19 февруари 1882 г. Това е най-големият православен храм на целия Балкански полуостров, превърнал се в символ на единството на българския народ.

По този повод в храма ще бъде отслужена Архиерейска св. Литургия от Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод на Българската православна църква и председател на църковното настоятелство при Патриаршеската катедрала.С честването на храмовия празник ще бъде отбелязана и 95-та годишнина от освещаването на Патриаршеския ставропигиален храм-паметник.

Свети Александър Невски е роден е около 1220 година, той бил посветен във воинството още на 6-годишна възраст.  Когато станал на 16, поел управлението на Новгород. Княз Александър повел руските войски срещу шведско нашествие. Той предвождал многобройна войска, и разгромил настъпващите орди като се уповавал на Бога. Обявен е за светец през 1547 година. Името му означава защитник на мъжете и воин на вярата.