От днес Австрия влиза в десетдневна блокада – затварят ресторанти, кафенета, фризьорски салони, театри и всички магазини, които не са за стоки от първа необходимост. Хората са призовани да работят от дома и да не излизат, освен по крайно належащи причини като работа, пазаруване на храни и лекарства и спортни занимания.

Австрия е най-слабо ваксинираната страна в Западна Европа. В последните седмици смъртните случаи се утроиха и интензивните отделения в най-критично засегнатите райони работят на предела си. Властите първо опитаха да ограничат само неваксинираните, като им забраниха да излизат, освен по належащи нужди. След това обаче взеха курс към пълен локдаун. Срокът на мерките е до 12 декември, но след 10 дни ще бъде направен преглед на ситуацията.

Австрия обсъжда и задължителна ваксинация от февруари, като засега е първата, която смята да предприеме такава мярка. Такава политика вече се дебатира и в Германия, съобщава “Гардиън”.

В частичен локдаун е и Нидерландия, където през почивните дни се стигна до тежки сблъсъци на протестиращи и полиция. Големи протести имаше и в Австрия и Белгия.