Сега четете
Лозан Панов обвини Демократична България за провала си

Лозан Панов обвини Демократична България за провала си

Според него ДБ са изпуснали съдебната реформа да се оттече в канала, а задкулисието е създало „Възраждане“ и „Продължаваме промяната“

Кандидатът за президент Лозан Панов, който остана пети на изборите на 14 ноември с подкрепа от 3,6%, директно обвини „Демократична България“ за неуспеха си. Панов бе издигнат от инициативен комитет, в ядрото на който стоеше „Правосъдие за всеки“, и бе подкрепен от ДБ.

„Когато един кандидат е подкрепен от една политическа сила, от тези, които го издигат, той очевидно има шанс да спечели. Подкрепата на „Демократична България“ аз лично не я усетих. Нямаше нито един лидер, който да застане и да обяви дори номера на бюлетината“, коментира Панов пред бТВ. И допълни, че лидерите на ДБ не са имали намерение да издигат свой кандидат.

Той обясни, че кампанията му е била по-различна, че е заложил на истината и е говорил неща, които изглеждат нелицеприятно за избирателите, и е платил цената за това. И даде пример с опонента си Костадин Костадинов, заложил на антиваксърския вот.

„Истината очевидно не е това, което хората приемат. Подрепа имаше от една малка група ентусиасти от ядрото на ДСБ“, заяви Панов.

Според него, когато получиш покана един ден преди надпреварата, значи си пропуснал възможности да наложиш този кандидат, особено когато въпросният кандидат не говори по политически начин. Имал един-единствен разговор със съпредседателя на ДБ Христо Иванов, но в кампанията активна позиция от него не е получил. Дори в ДБ не познавали кандидата за вицепрезидент.

„Аз всъщност ги (ДБ) изненадах със съгласието си в последния момент да се кандидатирам и да застана в тази позиция. И го направих, защото вярвам в това, че съдебната реформа трябва да се осъществи. За съжаление тя лека полека се оттича в канала.

Лозан Панов каза още, че ДБ са изпуснали фронта със съдебната реформа точно в момента, когато е имало възможност тя да се случи. Така задкулисието е създало два нови проекта – „Възраждане“ и „Продължаваме промяната“.

По време на кампанията самият Панов бе убеден, че ще отиде на балотаж. Днес той обясни, че не е очаквал такъв резултат и отново подчерта липсата на политическа подкрепа.

Вижте и

„Едно е да говориш пред медиите, друго е да правиш нещо задкулисно. Няма нищо лошо в това да подкрепиш действащия президент. Няма нищо лошо и в това да не подкрепиш един кандидат, който е автентичен борец за съдебна реформа и го е доказал със своите действия. Няма нищо лошо и в това да се коалираш с БСП, доколко разбираемо е това за един десен избирател, е друг въпрос. Въпросът е да бъдеш честен с избирателите. Когато не си честен с избирателите – обръщам се към ДБ, това е резултатът“, посочи председателят на ВКС.

За инициативата „Правосъдие за всеки“ Панов обясни, че „човек цени достойнството на другия, колкото цени и собственото си достойнство“. Вчера неуспелият претендент за „Дондуков“ 2 „благодари“ и за тяхната подкрепа в ироничен пост във фейсбук.

На въпрос дали трябва да бъдат водени преговори с ДПС за съставяне на правителство Лозан Панов отговори така:

„Един президент, който олицетворява единството на нацията, трябва да умее да поставя мостове към всички, за да може да има управление. Това е нещо, което го нямаше в предишните два парламента, което доведе до политическа криза, която от своя страна доведе до много други кризи. Когато в парламента има шест и повече политически сили, нормално е да се търси диалог и това, което обединява хората.“

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре