Сега четете
Ученици от Гимназията по туризъм във В. Търново спечелиха награда за филма си за Георги С. Раковски

Ученици от Гимназията по туризъм във В. Търново спечелиха награда за филма си за Георги С. Раковски

Учениците на Гимназията по туризъм, създали филма, посветен на Георги Сава Раковски спечелиха  втора награда на Петия национален ученически конкурс за историческа памет „Будител”

Министерство на образованието и науката, Регионално управление на образованието- Варна и Първа езикова гимназия Варна, организират  Пети национален ученически конкурс за историческа памет „Будител” и Национална ученическа конференция „200 години от рождението на Георги Сава Раковски“. Със съдействието на: Община Варна, Фондация „Христо Ботйов”,Регионален исторически музей – Варна, Държавен архив – Варна. Конкурсът е част от Националния календар за изяви по интереси на децата и учениците за учебната 2021/2022 г.

Целта е  да се провокира интересът на младите хора към историческото минало на народа ни. Да се даде възможност на учащите се чрез изследователска дейност да представят своята гледна точка за значимостта на събитието и ролята на историческите личности.

В надпреварата са се включили над 500 участници с индивидуални и екипни разработки в направленията – доклад; историческо или философско есе; компютърна презентация/филм; музикално изпълнение или драматизация. Работите са оценявани от жури, което включва специалисти: от СУ „Св. Климент Охридски”, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, Регионален исторически музей – Варна, представител на РУО – Варна, преподаватели по история и цивилизация, български език и литература, информационни технологии. Второ място  в категорията видеофилм/компютърна презентация за ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон“, Велико Търново. „…Мисъл и желязо, лира и тръба“ е видеофилма заел второ място.

Той е дело на Божидара Миленова Христова от IX г клас, специалност „Организация на туризма и свободното“ и Пресияна Светославова Филипова от IX г клас, специалност „Екскурзовод“. В своя десетминутен филм те представят своята гледна точка за значимостта на събитието и ролята на историческата личност, Георги  Раковски (патриарха на българското революционно движение).

Вижте и

Като идеолог на освободителната национална революция, той изразява интересите на цялата нация. С цялата си дейност  оказва силно влияние върху младото революционно поколение. Консултант  на учениците е Бистра Стефанова, учител  по история и цивилизация.

Автор: Мирослав Дечев

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре