Сега четете
Това ще е малко по-дълго, аналитично и морализаторско

Това ще е малко по-дълго, аналитично и морализаторско

Теодор Славев,
Доктор по политология. Старши анализатор в Българския институт за правни инициативи:
Това ще е малко по-дълго, аналитично и морализаторско. Мислих утре да го пиша, но няма да имам време, така че оставям го тук сега, за да четете, когато намерите време.

Първо, изпаднали сме в ситуация, в която правото ни да четем фалшиви новини е по-важно от това да гласуваме. В следствие на двете са умирали, умират и ще умират хора.

Институционалната матрица, в която живеем ние, е тази на либералната демокрация. Последната издига в култ ритуала на гласуването. За мен е неприемливо лидер на партия да отминава с пренебрежение въпроса дали ще гласува в неделя и за кого. Още повече на социалистическа партия. Не знам дали Корнелия Нинова си дава сметка, че в очите на мнозинството от хора изглежда като подкрепяща сценария на ГЕРБ със свенливата, но до бяло говореща усмивка: „Ще видите в неделя“. Няма какво да чакаме до неделя, за да знаем, че като граждани имаме право и отговорност да излезем да гласуваме. Що за нелепа позиция?! Лидер на партия, а точно на тази партия и този лидер ще се прави на свенлив за посоката на упражняване на демократичните права?! Поредна тъпотия, която се навързва в поредицата от обяснения защо левицата е в състояние на свободно падане.
Второ, президентът в България има някои важни, но периферни правомощия по отношение на процеса на вземане на решения. Конституцията е предвидила той да е като предпазен бушон като тръгне да гърми политическата система и в този си дизайн учредителите са били гениални. Да, на Радев му се случи да има турбулентни ситуации през мандата си. В първия си служебен кабинет се провали тотално, вторият е може би един от най-добрите, които сме имали. Показа го и оценката на гласоподавателите.

Трето, критикувал съм Радев – по мое разбиране заслужено, когато съм виждал, че се случват нередни неща. Виждам, че екипът му е слаб, а при конкретни хора и неморален. Считам, че той е антиваксър – поне не е направил достатъчно нито чрез назначението на последния здравен министър, нито чрез лично поведение да работи в посока повишаване на здравната сигурност в пандемията. Публично съм казвал, че е въвеждал двойни стандарти при определяне на квотите си в регулаторите и други органи. Никога не съм го чул да застане на страната на малцинствата, да защити техните права, вкл. и на ЛГБТИ.

Въпреки това усещам като избирател, че този човек има някаква дълбока почтеност. Тоест, идеята ми е, че като му се даде власт на този човек може да се оказва по-голямо обществено влияние, отколкото алтернативно предлагания ни за кандидат. Аз не съм възпитаник на СУ. Но наистина ме е срам да гледам това, което е кандидат за президент и ректор. Човек, който е известен с това, че никога не е заемал позиция по обществени въпроси като например пребитите млади хора от Младен Маринов, който го разхожда в кампанията. Това е истински срам. Истински!

Радев стана аватар на протестния потенциал, който иска не много, а поне базова справедливост. Дали ще го опропасти, ще видим в следващите 5 години. Тук призовавам да се гласува за Радев, за да не се даде възможност на една кукла на конци да служи като интелектуален параван за тъпченето на чекмеджетата. Плевнелиев бета версия не искам да гледам.

Вижте и

Четвърто, да не се окаже, че победата на новите спасители – Св. Св. Кирил и Асен, ще е следващото голямо разочарование. Не знам с каква администрация ще управляват. Не знам дали и знаят какво означава балканска администрация. Хубаво – ще си направиш външен министър приятелчето на жена ти, ама с това не свършва задоволяването на нуждата от управленски капацитет. Поне дайте на Слави да кешира – той това иска от началото, да не носи отговорност, но да участва в схемите. А, ако тръгнете да приватизирате държавни предприятия аз ще съм първият да изляза на протест. Иначе, искрено пожелавам успех във формулирането и формирането на правителство.

Пето, най-големите drama queens са в Демократична България. Няма да злобея само и единствено, заради Христо, с когото съм работил и считам за един от най-почтените и интелигентни хора собствено. Но си злобея. Много е смешно – лозички.

Шесто, проф. Баева пусна някъде из мрежата една перфидно изчистена справка от историческа гледна точка за това как са си заминавали председателите на БСП. Аз бих добавил към нея оценъчния, политологичен коментар, че БСП взема главите на председателите си на сребърен поднос. Разбирам, че Нинова хем иска да си сложи въжето, хем да си построи паметник. Въпрос на време е да се констатира края й, за да спасим БСП. А защо левицата е важна, ще ви разкажа в следващата приказка.
В неделя излезте и гласувайте, за да може после да седнем и да им търсим пак отговорност. Струва ми се, че Радев е по-надежден да чуе мнение. Извън мнението на Банкя, което очевидно чува само ректора на ректорите.
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре