В началото на следващата седмица ще стане ясно с колко точно ще поскъпнат таксиметровите услуги в София от Нова година, като най-вероятно до края на месеца тези тарифи ще бъдат гласувани от Столичния общински съвет. Това стана ясно на последното заседание на транспортната комисия в софийския парламент. На него се разбра, че общинските съветници ще избират измежду два варианта за увеличение на тарифите на таксиметровите услуги в Столична община. Известно е, че съгласно Закона за автомобилните превози общинските съвети определят и гласуват долната и горната граница на цените, по които таксикомпаниите возят клиентите си.

Единият вариант предвижда минималната дневна тарифа за возене в такси да стане 1,03 лв. км., а минималната нощна – 1,18 лв.км. Второто предложение е двете минимални тарифи да се вдигнат до 1,05 лв през деня и до 1,21 лв. през нощта. В тази калкулация е включена и прогнозната инфлация за 2022 г. Това означава при първия вариант увеличението на таксиметровата услуга да е с около 30 на сто, а при втория – с около 33 на сто. В момента минималната дневна тарифа е 0,77 лв., а минималната нощна – 0,88 лв. И в двата работни варианта не се споменава нищо как срещу увеличението на цените таксиметровият бранш ще предложи по-добра услуга на клиентите си.

Що се отнася до бъдещите максимални цени, едното предложение е дневната тарифа да достигне 1,75 лв.км., а нощната – 2,15 лв.км. Второто изчисление отново включва прогнозната инфлация за 2022 г. и според него максималната дневна цена трябва да скочи до 1,78 лв.км., а нощната – до 2,19 лв.км.  В момента максималната дневна тарифа е 1,3 лв., а нощната – 1,6 лв.

Проектодокладът предвижда новите цени да влязат в сила от 1 януари 2022 г. Както „Сега“ писа, през септември стана ясно, че таксиметровите фирми в София искат още по-сериозно повишаване на цената на услугите си. Браншът мотивира искането си с това, че действащите минимални и максимални тарифи са в сила от 2012 г. Оттогава те не били променяни, въпреки че междувременно горивата са поскъпнали, както и останалите разходи на таксиметровите водачи.

От писмо, изпратено от Националния таксиметров синдикат до столичния кмет Йорданка Фандъкова, става ясно, че браншовата организация настоява минималната дневна тарифа да достигне 1,41 лв.км. Това е с почти 40 стотинки повече от цените, на които са се спрели общинските съветници. От таксиметровия синдикат изчисляват, че себестойността на километър пробег на такситата в момента е 97 стотинки, към което искат да се прибави и 45 на сто “печалба” за шофьора, която де факто представлява неговата заплата. За минимална нощна тарифа НТС предлага цената да достигне 1,75 лв.км, което е над 50 стотинки над работните предложения на СОС. Заради голямата конкуренция (издадени са над 5500 разрешения за таксита по данни на СО) и заради ограничения пазар почти всички превозвачи в София возят на минималните тарифи. Затова определянето на този праг към момента пречи за постигането на съгласие между бранша и Столична община.

През септември браншовите сдружения на таксиметровите шофьори поискаха още цените на таксиметровата услуга да се определят ежегодно по методология, която още не е разработена. Останалите браншови сдружения подкрепиха исканията на Националния таксиметров синдикат. Те коментираха, че в най-лошия случай СОС трябва да направи така, че през 2022 г. сегашните максимални тарифи да станат минимални. Искане, което все още не е изпълнено във вариантите с предложенията на столичните общинари.

Освен още по-сериозно вдигане на цените на таксиметровите услуги, големите компании поискаха още Столична община да въведе единна тарифа за целия град, която да замести минималните и максималните ставки. „Това е направено вече в Германия, Белгия, Дания и Швеция. Единната тарифа е гаранция, че пътникът ще получава услугата на една цена без значение с коя компания се вози“, мотивираха се таксиметровите организации.