Сега четете
Чаят и кафето ни предпазват от инсулт

Чаят и кафето ни предпазват от инсулт

Две, до  три три чашки кафе или 3-5 чаши чай на ден могат да намалят риска от старческо слабоумие с 28%.

Освен това могат да снижаватт вероятността от инсулт с 32%. Това сочат резултатите от изследване на китайски учени, което е публикувано в изданието PLOS Medicine.

По време на проучването изследователи от Медицинския университет в Тиендзин са анализирали данни от британския проект Biobank.

В него са взели участие над 400 хиляди британци, които се съгласили да дадат своята ДНК за анализ, преминали медицински преглед и разказали за хранителните предпочитания и лошите си навици.

Сред тези данни имало и информация колко чай и кафе са консумирали.

Въз основа на тези данни учените са изяснили как консумацията на кафе и чай е влияла върху вероятността от слабоумие и инсулти в следващите 11 години от живота на участниците в проекта.

Оказало се, че двете напитки влияели благотворно върху здравето на мозъка на хора на възраст от 50 до 74 години.

По-конкретно употребата на три до пет чаши чай и от две до три чашки кафе дневно снижавала вероятността от старческо слабоумие с 28% в сравнение с тези, които не пиели.

Вижте и

Употребата на подобно количество чай и кафе снижила с 32% шансовете от инсулт, а също с 20% намалявала вероятността от старческо слбоумие след преживян мозъчен кръвоизлив.

Всичко това според учените говори, че употребата на чай и кафе е полезна за здравето на мозъка и кръвоносната система на възрастните. Изследователите се надяват, че в бъдещи опити ще могат да разберат какви именно съставки на чай и кафето са свързани със снижаване на риска от деменция и инсулт.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре