50 години затвор очакват Павел Велинов в Щатите, където ще бъде съден

Над 4,5 милона снимки са открити в сайта за педофили, поддържан от българин. Това съобщи на извънреден брифинг шефът на Националната следствена служба Борислав Сарафов. Днес стана ясно, че българинът Пламен Велинов /47г./ и американецът Антъни Лий Кендъл са арестувани в София и Вашингтон за разпространение на педофилски порноклипове и пране на пари.

Разследването е започнало пред 6 месеца, като са извършени претърсвания и иземвания на 4 адреса. Българинът е бил администратор на сайта. Той е имал ангажимент за зареждането му и осигуряване на достъп на абонатите. В масивите на сайта са открити милиони снимки на деца на възраст между 6 и 10 години. Повечето от тях са от Украйна и Молдова.  Някои от тях са голи, други са облечени в полицейски униформи, в прозрачни облекла, голяма част от тях са в предизвикателни пози. Сайтът е имал абонати от 101 държави. Сред тях има и българи. Част от галериите са били със свободен достъп, а по- интересните галерии са били с месечен абонамент от 80 долара. “През годините, в които сайтът е работил са реализирани печалби от над 9 милиона долара. Администраторът е получил близо половин милион долара” заяви Сарафов.

Той отправи предупреждение към всички абонати на подобни сайтове. “Ние, както и колегите от Европа и САЩ следим тяхната дейност. Никой не е анонимен и никой да не смята, че ще остане анонимен. Това са престъпления, които чисто човешки не можем да допуснем че са възможни, но има хора с извратени вкусове. И те ще бъдат наказани” бе категоричен Сарафов.

В рамките на 60 дни от Щатите трябва да пристигнат документите за екстрадирането на българина. Доказателствата срещу него вече са изпратени в САЩ, където срещу него има обвинение. Велинов ще бъде съден в  САЩ, където го очакват над 50 години затвор. “Ние ще работим по абонатите, които са от България, каза  Сарафов и допълни, че през последната година работят по 10 съвместни разработки с колегите си от САЩ.

За преследване на българските абонати на педофилската платформа ще бъде приложена директива за преследване на ползването на жертвите на трафик на хора.

Сарафов заяви, че арестуваният българин е висококвалифициран IT специалист. Той заяви, че се надява сред заснетите да няма  да няма български деца. “Към момента няма данни да има такива, но при 4,5 милиона снимки , не можем да дадем гаранция” заяви той.

Децата са снимани със съгласието на техните родители, които са получавали пари срещу това.