Сега четете
Яжте грозде за да имате нисък холестерол

Яжте грозде за да имате нисък холестерол

Консумацията на грозде понижава нивото на холестерола, сочат данните от американско проучване, публикувани в изданието „Нютриънтс“.

Този плод също така значително увеличава разнообразието на чревни бактерии в човешкия организъм, твърдят изследователи от Калифорнийския университет в Лос Анджелис.

Целта на проучването е била да бъде установено въздействието върху чревния микробиом, холестерола и жлъчната киселина на ежедневна консумация на грозде на прах, което е еквивалент на две порции от плода, отгледан в Калифорния.

В изследването са участвали двадесет и един здрави, възрастни доброволци на възраст между 21 г. и 55 г.

Четири седмици доброволците са били подложени на хранителен режим с ниско съдържание на полифеноли, последван от консумация на 46 грама гроздов прах за същия период от време. Паралелно продължила диетата с ниско съдържание на полифеноли, която спазвали участниците.

Учените са установили увеличаване на микробното разнообразие. Те отчетоха ръст на полезни бактерии като Акермансия (Akkermansia), която има благоприятно въздействие върху глюкозния и липидния метаболизъм, както и върху целостта на чревната лигавица.

Вижте и

Освен това се наблюдава намаляване на нивото на общия и на т.нар. „лош“ холестерол съответно с 6,1 процента и с 5,9 на сто.

Жлъчните киселини, които са свързани с метаболизма на холестерола, пък се понижават с 40,9 процента.

„Открихме, че гроздето има благоприятен ефект върху чревните бактерии, което е страхотна новина, тъй като доброто състояние на червата е от решаващо значение за здравето,“ обяснява водещият автор на изследването доктор Чжаопин Ли от Калифорнийския университет./

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре