Сега четете
Децата в детските градини могат да останат без храна

Децата в детските градини могат да останат без храна

Доставчиците  напомнят, че при хляба поскъпването е на 50 процента, кашкавал вместо 10 лева струва на едро 15,50, вдигна се и цената на млякото.Рязкото поскъпване на храните не съответства на заложените параметри, при които в забавачките се доставят хляб, мляко, месо, пакетирани стоки, плодове и зеленчуци. До Община Пловдив се подготвя апел за промяна на механизма на снабдяването

С решение на Общинския съвет, гласувано през 2018 г., обезпечаването с хранителни продукти е възложено на директорите на детските заведения.

Преди това  Общината, а по-късно и районните кметове чрез обществени поръчки осигуряваха  централизирано снабдяване на всички градини.

Този модел обаче беше отхвърлен като неудачен.

Доставчиците  напомнят, че при хляба поскъпването е на 50 процента, кашкавал вместо 10 лева струва на едро 15,50, вдигна се и цената на млякото.

Няма продукти, чиято цена да е  останала същата, но договорите си остават на старите нива, защото в тях не е предвидена актуализация.

Според данните на фирмите в момента  52 детски градини имат 160 договора, защото храните са групирани в пет обособени позиции.

Част от тях са изтекли, други са прекратени и всички са сключени с различни условия. Затова  в една детска градина например, в центъра, се сервира филе от пъстърва, от последните менюта за здравословно хранене, в друга, в „Северен” – скумрия.

Според доставчиците е редно да се върне централизираното снабдяване. Те  отбелязват и ниските такси от 50 лева, които не са променяни от години, въпреки че издръжката  на децата е нараснала значително.

Вижте и

И дават за пример частните забавачки, където минималната тарифа е 600 – 700 лева.

Ресорният зам.-кмет по образование Стефан Стоянов заяви, че не е уведомен нито писмено, нито устно за проблема, и напомни, че доставките се договарят от детските градини, на които са предоставени бюджети. Контролът се осъществява  от районните кметове.

Кметът на район „Централен” Георги Стаменов пък напомни, че цените на продуктите за детските градини се определят по САПИ (информационен бюлетин) и се купуват на борсови цени.

„При подписване на договорите фирмите са поели ангажимент да доставят продукти по борсови цени с отстъпка. Който не е заложил актуализация, сам поема отговорност”, допълни  Стаменов.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре