Сега четете
Изследване на халколитната цивилизация по нашите земи доказва, че тук първи са развити орното земеделие, корабоплаването и металургията в света

Изследване на халколитната цивилизация по нашите земи доказва, че тук първи са развити орното земеделие, корабоплаването и металургията в света

Ново уникално изследване на дългогодишния изследовател д-р Светлозар Попов, вече е на родния книжен пазар. Очаква се то да предизвика сериозен интерес, тъй като представя неопровержими доказателства, че историята на българските земи се пише от хилядолетия, преди да бъде създадена България като държава. В книгата си „Пратраки и траки в Източните Балкани“ д-р Светлозар Попов ни представя някои съществени моменти от историята на днешните български земи от края на неолита до късната бронзова епоха.

Авторът ни дава научни доказателства, че днешните български земи са били населявани от древни народи, че още преди осем хилядолетия тук са живели предприемчиви и способни хора, първи в света развили орното земеделие, промишления солодобив, корабоплаването и търговията по море, металургията, металообработването и ювелирното изкуство. Книгата проследява в детайли четири миграционни вълни на Източните Балкани от североизток и пета – от пепелищата на Троя и микенския свят на древни народи, формирали протонаселението на европейския континент.

Връзката на най- древните заселници по българските земи с траките е много убедителна. Д-р Светлозар Попов не крие възхищението си от праисторическите заселници и от могъщата цивилизация на траките, но смята, че ние сме им длъжници. „Затова и до днес все още не са малко потайностите, завещали ни древните траки. Особено тези, свързани с техния произход, вяра, мироглед и начин на живот.

Познаваме най-вече останалите след тях археологически находки. Ние обаче, техните потомци, им дължим нужното уважение. И за нас всеки опит да разкрием и частица от гордото им минало, е въпрос на лична чест и преклонение пред величието на траките и на собствените ни корени като народ!“, споделя той. Авторът се опира на сериозни изследвания на научни авторитети в тази област, паметници на материалното и нематериално културно наследство (ритуали, религия и култове, фолклор, погребални обреди и др.), които защитават тезата, че в епохата на халколита по нашите земи са живели най-напредналите култури, достигнали нивото на първата цивилизация.

Д-р Светлозар Попов е автор на над сто публикации и доклади, изнесени и публикувани в различни научни форуми в сборници и периодични издания и на книгите: „Авитохол и Ирник – начало на българската държавност“, 1999 г.; „Българската идея и демосферата“, 2001 г.; „Българското име в библейски времена“, 2005 г.; „Шамбат – братът на Кубрат“, 2007 г. и второ допълнено издание 2015 г.; „Българската писменост – известна и непозната“, 2009 г.; „Българският Коледа във Веда словена”, 2010 г.; „Халколитната цивилизация Варна“, 2014 г.; „Български апокрифен летопис проговаря“, 2014 г.; „Загадките на българската веда“, 2017 г.; „Златото на халколитната цивилизация Варна“, 2017 г.; „Корабоплаването в праисторията“, 2018 г. и „Пратраки и траки в Източните Балкани“, 2020 г.

Вижте и

Книгата „Траки и пратраки“ вече е на книжния пазар, като с нея издателство „Атеа“ продължава линията на сериозни изследвания на българската история и праистория за отминали епохи на славни времена и предшественици, с които можем да се гордеем.

Автор: Мирослав Дечев

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре