Бадемово мляко за здрави кости и красива кожа

Растителното мляко е чудесна алтернатива за онези, които имат непоносимост към лактозата или са избрали да са вегани. Бадемовото мляко е едно от тях и предлага редица ползи за здравето. То се счита за богат източник на хранителни вещества и много хора го използват като заместител на животинското мляко в кухнята.

 

Предпазва от диабет

Доказано е, че бадемите са помощници в подобряването на инсулиновата чувствителност и понижаването на холестерола при хората с преддиабет. Това тяхно свойство се дължи на съдържанието на влакна и ненаситени мазнини.

Учени от Университета по медицина и стоматология на Ню Джърси провели изследване, в което участвали доброволци на средна възраст 53 години. В менюто на половината от тях в продължение на 16 седмици присъствали бадеми, а останалата половина били контролна група. Резултатите показали, че при първите се подобрили нивата на инсулина и холестерола в кръвта.

Поддържа блясъка на кожата

От древни времена е известно, че бадемите са полезни за кожата. Те са честа съставка в кремовете и маските за лице. Доказано е също, че редовната им консумация ефективно намалява образуването на бръчки и забавя стареенето. Бадемовото мляко съдържа 50% от дневната доза витамин Е, който е от съществено значение за доброто състояние на кожата. Освен това предпазва от вредното влияние на слънцето и запазва блясъка ѝ.

Поддържа здравината на костите

Бадемовото мляко е добър източник на калций, който е пряко свързан със здравето на костите. То може да осигури на организма 30% от необходимите дози от този ценен минерал, както 25% от желателния прием на витамин Д, намалявайки риска от остеопороза и артрит. Тези две хранителни вещества поддържат здрави не само костите, но и зъбите.

Намалява риска от сърдечно-съдови заболявания

Рискът от сърдечно-съдови заболявания се увеличава с всеки изминал ден заради заседналия начин на живот и лошите хранителни навици. Според експерти, консумацията на ядки намалява опасността от много здравословни проблеми, включително и сърдечно-съдови заболявания. Бадемовото мляко от една страна не съдържа наситени мазнини, а от друга е богато на натрий и ненаситени мастни киселини, което намалява риска от високо кръвно и проблеми със сърцето.

Понижава кръвното

Една от малко известните предимства на бадемите е, че понижават кръвното налягане. Следователно редовната консумация на бадемово мляко може да помогне за регулирането на кръвното.

Подобрява храносмилането

В една чаша бадемово мляко има почти 1 грам фибри, което е от важно значение за доброто храносмилане.

Не съдържа лактоза

Едно от най-големите предимства на бадемовото мляко е, че не съдържа лактоза. Това е добра новина за онези, които не могат да усвоят захарта в кравето мляко. Затова спокойно могат да го заменят с бадемово.