Сега четете
Бадемовото мляко е полезно за костите предпазва и от диабет

Бадемовото мляко е полезно за костите предпазва и от диабет

Бадемово мляко за здрави кости и красива кожа

Растителното мляко е чудесна алтернатива за онези, които имат непоносимост към лактозата или са избрали да са вегани. Бадемовото мляко е едно от тях и предлага редица ползи за здравето. То се счита за богат източник на хранителни вещества и много хора го използват като заместител на животинското мляко в кухнята.

 

Предпазва от диабет

Доказано е, че бадемите са помощници в подобряването на инсулиновата чувствителност и понижаването на холестерола при хората с преддиабет. Това тяхно свойство се дължи на съдържанието на влакна и ненаситени мазнини.

Учени от Университета по медицина и стоматология на Ню Джърси провели изследване, в което участвали доброволци на средна възраст 53 години. В менюто на половината от тях в продължение на 16 седмици присъствали бадеми, а останалата половина били контролна група. Резултатите показали, че при първите се подобрили нивата на инсулина и холестерола в кръвта.

Поддържа блясъка на кожата

От древни времена е известно, че бадемите са полезни за кожата. Те са честа съставка в кремовете и маските за лице. Доказано е също, че редовната им консумация ефективно намалява образуването на бръчки и забавя стареенето. Бадемовото мляко съдържа 50% от дневната доза витамин Е, който е от съществено значение за доброто състояние на кожата. Освен това предпазва от вредното влияние на слънцето и запазва блясъка ѝ.

Поддържа здравината на костите

Бадемовото мляко е добър източник на калций, който е пряко свързан със здравето на костите. То може да осигури на организма 30% от необходимите дози от този ценен минерал, както 25% от желателния прием на витамин Д, намалявайки риска от остеопороза и артрит. Тези две хранителни вещества поддържат здрави не само костите, но и зъбите.

Намалява риска от сърдечно-съдови заболявания

Рискът от сърдечно-съдови заболявания се увеличава с всеки изминал ден заради заседналия начин на живот и лошите хранителни навици. Според експерти, консумацията на ядки намалява опасността от много здравословни проблеми, включително и сърдечно-съдови заболявания. Бадемовото мляко от една страна не съдържа наситени мазнини, а от друга е богато на натрий и ненаситени мастни киселини, което намалява риска от високо кръвно и проблеми със сърцето.

Понижава кръвното

Вижте и

Една от малко известните предимства на бадемите е, че понижават кръвното налягане. Следователно редовната консумация на бадемово мляко може да помогне за регулирането на кръвното.

Подобрява храносмилането

В една чаша бадемово мляко има почти 1 грам фибри, което е от важно значение за доброто храносмилане.

Не съдържа лактоза

Едно от най-големите предимства на бадемовото мляко е, че не съдържа лактоза. Това е добра новина за онези, които не могат да усвоят захарта в кравето мляко. Затова спокойно могат да го заменят с бадемово.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре