Сега четете
Ученици остават онлайн обучение заради недоставени тестове

Ученици остават онлайн обучение заради недоставени тестове

Ученици от 15 области в страната ще продължат да се обучават онлайн, докато пристигнат поръчаните от Министерството на здравеопазването още 200 000 щадящи теста за COVID-19. Към този момент те не са налични в базата на БЧК в село Лозен и няма информация кога ще бъдат доставени, пишат от МОН.

Миналата седмица здравните власти избраха два вида антигенни тестове за ученици с проба от слюнка и сключиха договори с двама дистрибутори за доставката на общо 400 000 броя. Единият доставчик изпълни ангажимента си за 200 000 теста, които веднага бяха разпределени в 13 области, включително в София-град.

Очаква се доставката на останалата половина от поръчаното количество за областите Пловдив, Русе, Хасково, Бургас, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Велико Търново, Плевен, Ловеч, Видин, Враца, Монтана, Перник и София-област.

В Бургас 82% от паралелките в начален курс утре трябваше да се върнат в клас. В училище „Св.св. Кирил и Методий“ всички 17 паралелки трябваше да са на училище. 92% от родителите са съгласни това да се случи. 61 родители пък са заявили желание да идват два пъти в седмицата и да помагат в щадящото тестване.

Лиляна Иванова от РУО – Бургас споделя, че няма цели училища, които да останат онлайн. „Родителите ще имат два дни време да бъдат предупредени и да създадат необходимата организация за връщане в клас“, обясни тя.

Родителите и учителите ще бъдат уведомени, веднага щом тестовете пристигнат и ще имат поне два дни, за да се подготвят за възстановяване на присъственото обучение за децата от 1 до 4 клас.

Вижте и

Малките ученици в 13-те области, които вече разполагат с тестове и чиито родители са съгласни да бъдат тествани два пъти в седмицата, могат да се върнат в клас в сряда.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре