кадър bTV
Българите уважават учените си, но се съмняват в морала им и по-точно в това, че те работят в полза на народа. Този извод изтъкна водещият на „Преди обед“ по bTV Александър Кадиев. Коментарът му дойде по повод на проучване на „Евробарометър“, което показа апатията на българите към науката.

Всеки трети българин не се интересува от научни открития или от развитието на технологиите, 52% вярват, че вируси се правят в лаборатории, за да се ограничават свободите, а 49% не са съгласни или не разбират теорията на Дарвин, това са част от изводите на проучването, огласени преди около седмица.

Колежката на Кадиев Деси Стоянова също обясни, че няма как хора, които не се интересуват от наука, да схванат основни принципи, които се отнасят и до въпроси като здравето им. Заедно с гостите си в студиото водещите обсъдиха подробно изследването, което показва и че българите имат склонност към залитане по конспиративни теории.
У нас например  твърдението, че има създадено лекарство за рак, но го крият заради търговски и корпоративни интереси, 40% са изразили съгласие, а 37% се колебаят.

По същия начин се отличаваме в отговорите на твърдението дали вирусите се създават в лаборатории с цел да се контролират свободите на хората. Малко над половината от българите (52%) са съгласни с това твърдение, а 29% не могат да кажат дали е вярно, или не.