Сега четете
По-добре е децата да се тестват срещу COVID-19 вкъщи

По-добре е децата да се тестват срещу COVID-19 вкъщи

По-добре е децата да се тестват срещу COVID-19 вкъщи и родителите да подписват декларация за резултата, отколкото пробите да се взимат от училище. Това каза в ефира на БиТиВи консултантът на Столичната община по ваксинирането проф. Тодор Кантарджиев.

 

Кантарджиев показа как се правят щадящите тестове. Той обясни, че 30 минути преди да се вземе проба децата не трябва да са консумирали храни или напитки, за да се избегне грешен резултат.

 

„Тези тестове са с по-ниска чувствителност от PCR-а. Точността е около 90%. В цяла Европа родителите се справят с тези тестове“, допълни Кантарджиев и уточни, че при положителен тест резултатът трябва да се потвърди с PCR.

 

Според него връщането на учениците представлява риск за увеличаване на случаите. По думите му обаче спирането на малките ученици не е било необходимо, защото едва 4% от паралелките между 1. и 4. клас в столицата са били под карантина преди 3 седмици, когато децата преминаха към онлайн обучение.

 

Той прогнозира, че през следващите дни ще има голяма смъртност от COVID заради високия брой на заболелите през изминалите седмици. Кантарджиев обясни, че в интензивните отделения на ВМА и МВР-болница има настанени над 100 пациенти в тежко състояние. В „Пирогов“ на интензивно лечение са около 50 души, а в другите големи столични болници – по около 30 пациенти.

 

„Трябва да се подготвим, че тази и следващата седмица ще има увеличение на смъртните случаи. Аз не съм привърженик на локдауна“, допълни той.

 

Вижте и

На въпрос защо ваксинираните се заразяват с COVID-19, Кантарджиев отговори: „Винаги има пробив по ваксината. Около 70 души от 1000 ваксинирани могат да се заразят и могат да са заразни няколко дни, но не 14, както е неваксинираният. Ще отделят и по-малко количество от вируса“.

 

Според него ваксинираните, които са били хоспитализирани, трябва да се тестват за антитела при изписване от лечебно заведение, за да се установи дали са били с фалшив документ за имунизация.

 

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре