Сега четете
Монтьор: Много хора не правят това с колата си преди зимата и я съсипват

Монтьор: Много хора не правят това с колата си преди зимата и я съсипват

Подготовката на колата за сигурно и комфортно пътуване през зимата не трябва да се отлага или пък да се прави половинчато. Безспорно най-важното е да сменим летните гуми със зимни. При температури под 7 градуса по Целзий каучукът, използван за летните гуми, се втвърдява и влошава сцеплението си с пътя. Зимните гуми се правят от друг каучук, който запазва еластичността си и при ниски температури.

 

При колите със задно предаване зимните гуми подобряват всеки един елемент от поведението на пътя. Най-осезаемата полза е при спирането и сцеплението с настилката – при зимните гуми то е с над 50% по-добро. При колите с предно предаване разликата не е толкова осезаема, но също трябва да се ползват зимни гуми, най-малкото заради по-доброто спиране.

 

Не допускайте грешката да смените само две гуми – и четирите са много важни, със сигурността компромиси не трябва да се правят. Имайте предвид, че зимните гуми помагат не само при сняг, но и при дъжд.

 

Кога да се сменят зимните гуми? Правилото е: когато температурите паднат под 7 градуса по Целзий. За България това обикновено е в средата на ноември. Живеещите в София могат да спазват и следното правило: слагане на зимни гуми, когато пуснат парното, а махане – когато спрат парното, т.е. средата на април.

 

Ако живеете в Смолянска област или на друго високопланинско място, ползвайте зимни гуми до Гергьовден, защото винаги може да бъдете изненадани от късен сняг.

 

Ако смените гумите малко преди сериозното застудяване, ще избегнете големите опашки пред сервизите. Може да ползвате и услугите на мобилни екипи, които идват пред офиса или дома ви.

 

Летните гуми трябва да се съхраняват почистени и подсушени, в тъмно и хладно помещение, далеч от масла, химикали и киселото зеле. Балконът не е подходящо място. Ако са с джантите, можете да ги закачите на стената. Ако са на пода или на стелаж, трябва да са легнали. Не слагайте повече от четири гуми една върху друга, защото тежестта става голяма и най-долната ще се деформира.

 

Има и друг вариант – да използвате т. нар. хотел за гуми. Там ще се погрижат те да са измити, добре опаковани и на подходяща температура.

 

Част от подготовката на автомобила за зимата включва набавянето и на следните неща:

 

1. Лопата за сняг

 

2. Спрей за размразяване на стъклата и ключалките

 

3. Зимна течност за чистачките

 

4. Спрей за гумените уплътнения на вратите и багажника

 

5. Стъргалка за лед

 

6. Аптечка

Вижте и

 

7. Метличка за сняг

 

8. Кабели за акумулатора

 

9. Вериги за гумите

 

10. Рогозки за подлагане под гумите

 

11. Торба с пясък или сол

 

Още от АВТОМОБИЛИЗЪМ:

 

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре