Според „Партия на ЗЕЛЕНИТЕ”, проблемът с цената на тока в България, е чиста проба СПЕКУЛА. Тя е изкуствуено предизвикана на българската енергийна борса от прекупвачите на електроенергия, познати повече като енергийната мафия. Като се възползваха от относително не толкова голямото увелечение (в проценти, не в пъти!) на цените на развитите западни държави и на доходите на техните битови потребители, нашите спекуланти вдигнаха цената от прогнозния максимум на КЕВР – 120 лева, на 400 – 500 и нагоре лева. И за по-малко от два месеца натрупаха стотици милионна спекулативна свръхпечалба.

Първи и най-силно пострада дребният и среден бизнес, както и цялата икономика, особено производствата. Наред от 1 януари 2022 г. са битовите потребители, като Новогодишен подарък.

Апологетите на неолибералния свободен пазар – „васил велевци”, „иван ивановци” и т.н., гръмогласно ревнаха държавата да компенсира икономиката за разходите над прогнозната цена на КЕВР от 120 лева на квт/ч. И то пак с нашите държавни пари от печалбата на АЕЦ „Козлодуй”. От „Партия на ЗЕЛЕНИТЕ” питаме, след като основното им искане, е държавата да не се меси в „свободния неолиберален пазар” и 100% приватизирана икономика, защо плачат жално на държавното рамо, да им плати разликите над 120 лева.

„Партия на ЗЕЛЕНИТЕ” е категорично против неолибералната политика на социално подпомагане в случая със спекулативните цени на тока. В тази връзка предлагаме следната мярка:

Правителството като собственик на енергийните мощности – АЕЦ „Козлодуй”, ТЕЦ „Марица Изток” 2 и държавните ВЕЦ , да въведе временен мораториум на продажбата на ток на прекупвачите от енергиината мафия и директно да насочи евтината енергия на държавните енергийни източници към битовите потребители и икономиката – дребен, среден и едър производствен и друг бизнес.

Тези мощности, произвеждат над 3 милиона квт/ч. електоенергия на цена по-ниска от прогнозните 120 лева/квтч., която напълно може да задоволи нуждите на битовите потребители и на цялата икономика на страната, без КЕВР да променя цените.

Държавата като собственик на тези централи е и самостоятелно, независимо юридическо лице, участник на „неолибералната свободна енергийна борса”. А собственик на държавата по Конституция е нейният суверен – българските граждани.
Партия на ЗЕЛЕНИТЕ предлага компесаторно подпомагане от страна на държавата на частния бизнес и битовите потребители.

Така ще предпази гаржданите си и икономиката си, спасявайки ги от бедност и фалит, особено на дребния и среден бизнес. Едно такова решение на Министерския съвет не само реално ще подпомогне гражданите и икономиката в настъпилата икономическа криза, но и ще пресече спекулата на енергийтата мафия на „свободната” енергийна борса. Освен това, при нашето предложение държавата – бюджетът ще спечели приходи от продажбата на излишъците на свободния пазар, а не да прави разходи(от къде?) за компенсиране.

Партия на ЗЕЛЕНИТЕ е с номер 35 в бюлетината.