Четвъртото издание на международната награда “Никола Гюзелев” за оперно и изобразително изкуство ще ознаменува 85 години от рождението и 60 години от дебюта на сцената на прочутия оперен певец и художник маестро Никола Гюзелев, доктор хонорис кауза на БАН, комендатор на Италианската република – артист, удостоен с престижната награда “Златен Джузепе Верди” за заслугите му в белкантото и лауреат на още множество отличия в България, Италия, Франция и други страни.

На 5 ноември в 17.30 ч. в централното фоайе на Софийската опера и балет ще бъде открита изложба с картини на Никола Гюзелев, който е и академичен художник портретист, след което от 19.00 ч. на Голяма сцена ще започне първата част на официалната вечер с връчването на международната награда “Никола Гюзелев 2021” на новите лауреати. Втората част на вечерта ще продължи с оперно-музикалния концерт на лауреатите на отличието, съпроводени от хора и оркестъра на Софийска опера под диригентството на маестро Серджо Олива, вече носител на приза от 2017 г.

Новите лауреати са четирима оперни певци с огромен талант и блестяща международна кариера – мецосопраното Мариана Пенчева, баритоните Добромир Момеков и Марян Йованоски (и двамата възпитаници на маестро Никола Гюзелев), басът Димитър Станчев, както и брилянтният австрийски диригент Густав Кун.

Събитията по случай 85-годишнината на световноизвестния български бас се осъществяват благодарение на съвместната работа на фондация “Никола Гюзелев”, Българската академия на науките и Софийската опера и балет в сътрудничество с Италианския културен институт в София, Община Павликени (родния град на певеца), биенале “Артемидия” – Рим, и др. под патронажа на Министерството на културата на България.