Сега четете
Ангел БОНЧЕВ: Св. Нектарий ми върна здравето и аз му посветих книга

Ангел БОНЧЕВ: Св. Нектарий ми върна здравето и аз му посветих книга

Кой е св. Нектарий?

Свети Нектарий е най-почитаният светец от всички в Гърция и в Румъния, защото е оказал огромна помощ на много хора след молитви към него. Казват, че за него няма нелечима болест. Много деца са заченати по негово застъпничество пред Бога.

В своя живот светецът достига до най-големи човешки добродетели – да пребивава дните си в пост, молитва, търпение и смирение. Най-важното – имал е неизказана любов към хората, никога не ги е съдил и ругаел, наставлявал ги е благо и с обич. Наречен е „светецът на търпението”, защото е претърпял много гонения заради клевети по негов адрес.

Разкажете малко за житието му.

Роден е през 1846 г. в гр. Силиврия (дн. Турция), работи като учител на остров Хиос, става монах, аримандрит и епископ в Египет.

Той сеел любов сред паството си и жънел любов, а това била причина неговите братя по расо да му завиждат и клеветят пред тогавашния патриарх, че изповядвал с часове жените, че ще му вземе трона. Това дало резултат. Изгонили го, било му много трудно. Плачел с дни за случилото се, но не се оправдавал. Не търсел човешката, а Божията истина, защото съвестта му била спокойна. Но където и да отидел, всички го заобичвали, защото той бил като едно мило дете, което обича Бога и хората.

Защо, след като е бил такъв праведник, Господ му е изпратил такива непосилни трудности и наказания?

Бог дава толкова, колкото можем да понесем, нито прашинка повече. Това за вярващия човек не са наказания, а изпитания, с които Господ иска да провери нашата вяра, твърдост, характер, отдаденост, воля и най-важното любов към Него! Свети Нектарий се е справил с всички изпитания блестящо и с мъжество. В един етап от живота си е ректор на семинарията „Ризарио“ – по негово време това училище е едно от трите най-реномирани в Гърция. Тогава е бил епископ. Чистачът на семинарията се разболял и светията 3 месеца чистил тайно тоалетните на училището и е минавал с парцал, за да не си загуби човека работното място.

През 1920 г. умира от рак на простатата, а денят, в  който се чества неговата памет, е 9 ноември.

Как той се превърна в светецът на сърцето ви?

Направи ми огромно чудо. Откакто се помня ме мъчеше хранителна алергия към яйца и шоколад. Отивайки в манастира, основан от него, ми казаха, че за каквото и да му се помоля, той помага. Тогава реших конкретно да го призова за това. По време на молитвата бях сам в храма и се разплаках, но почувствах облекчение. Връщайки се в София, установих, че нямам алергия – това беше изненадващо, да не кажа шокиращо за алерголозите. Няма как да не обикнеш светията, изцелил те от подобно заболяване. Но той стана светецът на моето сърце, след като се запознах с живота му, с трудностите, с които се е сблъскал, богатото химнографско творчество с над 4500 химна към Божията майка, богословските му текстове. Постоянно го преоткривам и той ме изненадва всекидневно. Искам да издам и някои от неговите трудове.

Книгата ви излиза с благословията на Александрийския патриарх Теодор II и на манастира „Свети Нектарий” на остров Егина. Това е огромно уважение и признание за труда ви.

Наистина е голямо уважение. Александрийският патриарх каза много хубави думи за мен, а игуменката на манастира на свети Нектарий – майка Тимотея, в своя предговор към книгата прави едно сравнение с това, че обичта ми към св. Нектарий е едва ли не както неговата към Божията майка. За мен е най-важно обикновеният български християнин чрез моята книга да опознае и заобича светеца. Наскоро една дама от Поморие, Дарина Костадинова, ми каза следното: „Когато стигнах до тридесета страница от книгата, поисках св. Нектарий да е светецът и на моето сърце.“  Покойната майка Валентина (Друмева) – святата игуменка на Калоферския манастир, се изказа по следния начин: „Светецът на моето сърце“ е най-красивото и уханно цвете, поднесено с обич на светлата памет на св. Нектарий Егински. Огромен изследователски труд на духовна и интелектуална висота.“

– А какво съдържа изданието?

Книгата съдържа житие, чудеса, акатист, молебен канон и молитви към св. Нектарий. В нея разказвам за чудеса, които са се случили на хора от България, Грузия, Южна Корея, Гърция, Румъния, Южна Африка, Хърватия, Северна Македония, Русия, Молдова, Украйна. Събирах ги в личен разговор, по телефона или по скайп.

Вътре има много истории от живота му, но има една, която освен хубава и поучителна, е и много забавна. Когато монахините строили манастира на Егина, той ги наставлявал с писма, докато още бил ректор на семинарията „Ризарио“. Островитяните му се оплакали, че 3 години капка не е капвала на Егина и искали от него да се помоли Бог да прати дъжд, че ще умрат от глад. Той ги призовал да постят и направил молебен за дъжд. Прибрал се в Атина в семинарията. След няколко дни хората от Егина дошли при него с думите: „Ваше Високопреосвещенство, помолете се Бог да спре дъжда, удави ни, мазетата се напълниха.“ Той се усмхнал и казал, че Господ знае по-добре кое е най-добро за нас. Призовал ги да си отидат и да не се притесняват, че всичко ще е наред. Така и станало. Виждате ли как въпреки че Господ изпълнява онова, което сме поискали в молитва, за нас хората пак няма угодия.

Вижте и

Вие споменахте за вашето чудо, а той правил ли е и други чудеса в България?

В книгата съм събрал доста чудеса от България, има и снимки към тях. Сещам се за Марийка Ангелова, чийто внук през 2000 г. страдал от рак. Изпратила писмо до манастира на св. Нектарий с разказ за сполетялото я, а те й върнали писмо с иконки и светена вода. Една нощ малкият Илия бил в болница „ИСУЛ“, вдигнало много висока температура, а изплашената му майка го напръскала със светената вода. Детето се успокоил и температурата спаднала. Водата в шишето порозовяла. Имало и свидетели на случилото се. Не минало много време и чудото било налице. Илия вече е  над 20 години – прекрасен млад мъж.

Кое е най-важното, което читателят ще разбере от книгата ви?

Че има още един приятел, молитвеник, закрилник и покровител в Царството небесно в лицето на свети Нектарий Егински, на който може да се уповава и да знае, че каквото пожелае, ще бъде изпълнено, ако е за негово добро. И че Господ праща изпитания на силните, Той обича силните и е с тях!

Св. Нектарий основава манастира „Св. Троица” на остров Егина през 1904 г. с няколко монахини, на които става духовен наставник. И до днес манастирът, който се намира на 20 км от Атина с ферибот, е един от най-посещаваните за поклонение от християните в Гърция.

Книгата “Светецът на моето сърце”, може да бъде поръчана на телефон 0898802638.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
1
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре