Сега четете
Facebook спира системата си за лицево разпознаване

Facebook спира системата си за лицево разпознаване

Facebook съобщи, че ще спре да използва системата си за лицево разпознаване, която от 2010 г. идентифицира автоматично потребители на снимки и във видеоклипове, публикувани в най-голямата социална мрежа в света, и ще заличи лицевия отпечатък на над 1 милиард души, предоха световните агенции.

Тази промяна ще е една от най-значимите по отношение на лицевото разпознаване в историята на тази технология, написа в блога си Джероум Пезенти, вицепрезидент, отговарящ за изкуствения интелект в компанията майка, която от няколко дни вече се нарича Meta.

Над една трета от всекидневните потребители на Facebook са се включили в системата за лицево разпознаване и може да бъдат разпознати. Нейното премахване ще доведе до заличаването на над 1 милиард индивидуални шаблони за лицево разпознаване, каза Пезенти.

През 2019 г. компанията прекрати практиката си да използва софтуер за лицево разпознаване с цел идентифициране на приятелите на потребителите в качени снимки и автоматичното им „тагване“.

Заличаването ще се извърши в глобален мащаб и се очаква да приключи до декември, каза говорител на Facebook.

Промяната означава, че някои популярни инструменти на социалната мрежа вече няма да работят. Когато потребител публикува снимка, алгоритъмът вече няма да разпознава кои са хората, които са на нея.

Вижте и

По-рано потребители на Facebook се оплакваха, че технологията за лицево разпознаване позволява на администратори на социалната мрежа да събират и съхраняват техни биометрични данни. През 2015 г. жители на американския щат Илинойс подадоха колективен иск срещу компанията.

Тя беше обвинена в събиране на биометрични данни без съгласието на потребителите, което нарушава законите на Илинойс. През 2021 г. двете страни се договориха компанията да изплати обезщетения. Всеки от ищците трябва да получи най-малко 345 долара. Meta трябва да плати общо 650 милиона долара.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре