Още едно разпространено сред народа средство за борба с вирусните инфекции. Препоръчва се от чесън да се приготвят капки за нос и различни общоукрепващи смеси или да се приема в чист вид. Но за съжаление, не се потвърждава ефективността и на чесъна в лечението на заболяванията. „В едно от изследванията става ясно, че хората, приемащи всеки ден в продължение на три месеца чесън, действително по-рядко заболяват от вирусни инфекции – казва д-р Водовозов. – Но при такава продължителност болестта протичала еднакво и при тези, приемащи чесън, и в плацебо-групата. Така че можете да го ядете като профилактично средство, но не и като лечебно.”

Освен това учените отбелязват изразена противовирусна активност на екстракта от чесън, но само когато става дума за клетъчните култури, т.е. в епруветка. „Такъв ефект е невъзможно да се възпроизведе напълно в човешкия организъм. За съжаление, това се отнася и за много уж перспективни, специално създадени противовирусни средства.”

Терапевтът предупреждава, че чесънът въобще не е подходящ за хора със заболявания на стомашно-чревния тракт, тъй като оказва силно дразнещо действие.