Сега четете
И мъжете може да развият остеопороза

И мъжете може да развият остеопороза

Остеопорозата представлява състояние, което отслабва костите, като ги прави крехки и по-лесни за счупване. Остеопорозата се развива бавно в продължение на години и често се диагностицира само когато падане или внезапен удар причини счупване на кост (фрактура).

Мъжете имат по-големи кости от жените. Това означава, че те ще имат по-големи костни резерви, от които да черпят с напредване на възрастта, така че тяхната костна загуба е много по-бавна. Освен това мъжете не изпитват същата бърза загуба на кост, която жените изпитват по време и след менопаузата, етапът от живота на жената, когато менструацията се прекратява.

Тъй като костната загуба се забавя при мъжете и остеопорозата обикновено не причинява симптоми, повечето мъже не знаят, че имат това състояние, докато не получат фрактура. Остеопорозата често остава неразпозната и недолекувана при мъжете. И според докладите броят на мъжете с остеопороза е неизвестен.

 

По принцип остеопорозата се диагностицира с помощта на изследвания, които измерват здравината и масата на костите, наречени тестове за костна минерална плътност. Но тези тестове не са особено полезни за диагностициране на състоянието при мъжете. Това е така, защото насоките за костната плътност имат стандарти, предназначени за жените.

Средната костна плътност при повечето здрави жени винаги е по-ниска от тази, която се наблюдава при здравите мъже. Това означава, че даден мъж може да има по-ниска костна маса в сравнение с други мъже, но в сравнение с жените, костната му маса ще бъде по-висока. Това затруднява определянето дали мъжът има ниска костна плътност (остеопения) или остеопороза.

Изследванията потвърждават половите различия при остеопорозата и че мъжете със заболяването често не се диагностицират и не се лекуват дори след като получат фрактури. Проучване установява, че по-малко от 6% от пациентите са били подложени на измерване на костна минерална плътност две години преди получаването на фрактура, въпреки факта, че повече от 60% са изпитвали мускулно-скелетна болка, а 48,5% са имали анамнеза за употреба на опиати.

 

Вижте и

Освен това, сред участниците в проучването, 92,8% не са имали поставена диагноза за остеопороза и не са били лекувани за остеопороза по време на получаването на фрактурите. По-малко от 3% от случаите са диагностицирани с остеопороза преди фрактурата, но никога не са получавали лечение. Само около 2% са имали поставена диагноза и са получавали подходящо лечение за остеопороза.

 

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре