Указът, с който президентът Румен Радев е назначил за служебен министър на
икономиката Кирил Петков, е издаден в разрез с Конституцията. Според основния закон министър може да бъде единствено български гражданин, а към момента на назначаването му Кирил Петков има и канадско гражданство. Това обяви днес с 11 гласа “за” Конституционният съд, а решението е подписано с особено мнение относно допустимостта от съдия Георги Ангелов.
До казуса се стигна през август, след като Конституционният съд образува дело по искането на 55 депутати от ГЕРБ да обяви за противоконституционен указа на президента Румен Радев за назначаване на служебното правителство. Аргументът, с който народните представители от бившата управляваща партия атакуваха кабинета, е, че министърът на икономиката Кирил Петков има и канадско гражданство. С това според тях се нарушава конституционното изискване министрите да са само български граждани.
Очаква се съдът да публикува целия текст на решението си, в които все още не е известно дали се дава отговор на въпроса какво ще стане с актовете, които Петков е подписал като министър. Не е известно дали конституционните съдии ще направят уточнение за подписаните от него актове в своето решение.