Сега четете
Най -накрая изтеглиха корабът Вера СУ

Най -накрая изтеглиха корабът Вера СУ

Сагата със заседналия край Камен бряг кораб приключи – „Вера Су“ беше изтеглен към Варненския залив. Акцията снощи продължи 10 часа.

Плавателният съд вече се намира на един от доковете на пристанище Варна. Съдбата на кораба оттук нататък зависи от волята на собственика му.

Сложната операция по изтеглянето на кораба „Вера Су“ от плитчините край Камен бряг се подготвяше няколко дни. Преди плавателният съд да бъде освободен от скалите водолази направиха пореден оглед на корпуса и допълнително го укрепиха.

Разтоварени бяха последните 700 кубически метра втечнен азотен тор, източена беше и водата от машинното отделение.

Около 23:00 часа в акваторията на резервата „Яйлата“ пристигнаха три влекача. Минути след полунощ започна и изтеглянето на кораба по предварително избрана траектория. Тя отчасти повтаря пътя, по който „Вера Су“ е заседнал в скалите.

Вижте и

16 минути след полунощ влекачът „Кастор“ изведе кораба от плитчините и започна провлачването му до пристанището във Варна. Преходът продължи повече от 10 часа.

Цялата операция по разтоварването и изтеглянето на кораба се проведе по предварително изготвен план. Участниците в акцията се надпреварваха с времето, тъй като тази вечер се очаква засилване на вятъра и вълнението на морето. В разтоварването и изтеглянето на „Вера Су“ участваха специалисти от „Морска администрация“, Военноморските сили и частни фирми.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре