Сега четете
10 лв. ще е пределната цена за вземане на проба за антигенен тест, а самият тест е безплатен

10 лв. ще е пределната цена за вземане на проба за антигенен тест, а самият тест е безплатен

10 лв. ще е пределната цена за вземане на проба за антигенен тест, а самият тест е безплатен. Това каза министърът на здравеопазването в служебното правителство д-р Стойчо Кацаров в интервю за предаването „Събуди се“ по Нова телевизия. По думите му е разрешено на хора без сертификат да влизат в търговски центрове до аптека, банков офис или хранителен магазин. „Обсъжда се как да го организират търговските центрове, за да няма смесване на хора. Те правят всичко възможно да организират така. Тестването на хората без ваксина от фирмите е в интерес на всички. Алтернативата е изобщо да не работят. В момента се сключват договор с лабораториите и РЗИ за безплатните тестове. Пробовземането ще си плаща всеки сам, а тестът ще е безплатен. Пределната цена за пробовземане ще е 10 лв. и лабораториите не могат да искат повече от 10 лв. за антигенен тест, срещу който хората ще получат сертификат. Договорите се сключват в момента и те влизат в сила незабавно. Работодателите биха могли сами да организират тестване от медицинско лице, те няма да издават сертификат, но могат да упражняват филтър така. Ако искат сертификат, трябва да се направи в лаборатория“, посочи той.

 

„Имаме достатъчно ваксини от трите вида ваксини. Успяхме благодарение на МВнР и на производителя и ЕК да дарим и препродадем ваксини на „Астра Зенека“, защото след намесата на премиера Борисов, когато той спря ваксинацията с тази ваксина, интересът към нея е нулев. От другите три ваксини имаме достатъчно количество“, каза още Кацаров.

 

Само контролните органи могат да проверяват кой сертификат е истински. Всички, които проверяват, трябва също да имат сертификат. Те могат да поискат лични документи, но заведенията нямат право да искат документ за самоличност. Ако изхождаме от това, че целият ни народ се състои от мошеници, нищо няма да стане. Ако всички не разберем сериозността на проблема, никакви правила няма да ни помогнат“, заяви той.

 

Вижте и

„Няма нито едно противопоказание за поставянето на нито една ваксина. Някои ми казват, че личният лекар съветва пациенти с диабет или онкологично заболяване да не се ваксинират. Това е причина да се ваксинираш. Вероятно заболяването ти отслабва имунитета и попадаш в онази рискова група, където смъртността е по-голяма“, заяви Кацаров.

 

„Могат да ми се припишат много грешки и приемам това нещо. Много добре съзнавам, че една част от нещата, които направихме, могат да бъдат направени по-добре, но смятам, че начинът, по който се управляваше кризата, е правилен. Виждаме партийната и политическа реакция в този момент. В понеделник аз бях атакуван за това, че има много заразени и умрели. Във вторник обявих мерки и бях атакуван защо предприемам мерки. Как се излиза от тази ситуация? В решенията ни няма политически контекст. Аз не участвам в политическата кампания. Не съм тук да печеля доверието с популизъм. Аз съм тук, за да правя правилните неща и ги правя. Няма никакъв проблем с моята оставка, но да оставиш каруцата в средата на реката в този момент би било най-голямата глупост. Мога да си понеса кръста – ще понеса всички обвинени я и клевети в името на това да изведем страната от тази тежка ситуация“, допълни той.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре