Учени от Йейлския университет са изследвали над 900 души. В хода на научната работа те идентифицираха 176 гена и откриха 10 единични нуклеотидни полиморфизма (различия в последователността на ДНК), свързани с риск от рак. Хората, които са носители на този ген и в същото време са използвали мобилни телефони, са повече от два пъти по-склонни да развият злокачествен тумор на щитовидната жлеза. Нашето проучване предоставя доказателства, че генетичната предразположеност засяга връзката между използването на мобилен телефон и рака на щитовидната жлеза“, отбелязват авторите на изследването. Подобни проучвания ще помогнат предварително да се идентифицират хората в риск и да се предприемат превантивни мерки. Известно е, че честотата на рака на щитовидната жлеза постоянно нараства. Така че, миналата година само САЩ регистрираха почти 53 хиляди нови случая и 2180 смъртни случая.

Ракът на щитовидната жлеза е три пъти по-често срещан при жените и се среща в по-млада възраст от повечето други видове онкология.
По-рано беше съобщено, че според канадските учени ракът може да бъде заразен. Заболяването се предава чрез мънички бактерии (микробиоми), които хората обменят помежду си