Сега четете
Иван Костов: Партиите са в паника и отказват да приемат пълно затваряне заради пандемията

Иван Костов: Партиите са в паника и отказват да приемат пълно затваряне заради пандемията

Нито правителството на Бойко Борисов, нито правителствата на президента Румен Радев се справят с пандемията от COVID-19. България се намира във фаза на силно ускорено разпространение на епидемията, която ни е нанесла най-тежки демографски поражения и заплашва да направи неспособна болничната система да приеме бъдещи клинични случаи. Обстановката е мрачна и тревожна.

Това категоричното мнение изрази бившият премиер Иван Костов пред БНР.

 

Според него сегашната COVID вълна все още не е достигнала мащабите на предишната. Но мрачният рекорд на починалите е доближен.

 

Костов цитира сп. „Економист“ от онзи ден, което отрежда на България първо място в света по поражение върху населението от извънредна или свръхсмъртност.

 

Исканата от БСП оставка на служебния здравен министър Костов определи като следствие от зловреден популистки синдром на социалистическата партия.

 

„При пожарно разпространение на епидемията да отстраниш главния пожарникар, без да предлагаш действия, е безотговорно. Има ли такъв, който да седне на този горещ стол? Според мен партиите са обхванати от паника и отказват да приемат, че алтернатива за ограничаване на щетите от епидемията сега е пълно затваряне и драстични ограничения“, каза Иван Костов.

 

Костов посочи, че опашките пред ваксинационните пунктове през последните дни са израз на „принудата, която изискването за сертификат оказва върху поведението на обществото“.

 

„Липсата на доверие във властите, на което се дължи отказването от ваксиниране, от спазване на мерките, е следствие на принудата. Виждам идеологическа причина в забавянето на тази принуда – лявата социалнолиберална политика на предишното редовно и на сегашното служебно правителство да не приемат да бъдат ограничени личните права и свободи, въпреки че това става с цената на толкова голяма загуба на човешки живот. От тази политика произтича побългаряването на цифровия европейски сертификат чрез изключение, което въведоха – че с една ваксина можеш да го имаш достъп до здравните заведения, с уговорката, че важи само за България“, обясни Костов.

 

По думите му него дясноконсервативното е да цениш много повече живота на хората, отколкото да ги поставяш пред свободата. Той нарече „популистки синдром“ действията на властите, именно той ги кара да се подчиняват на страстите на хора. Костов е на мнение, че Консултативният съвет по национална сигурност при президента трябва да заседава за мерките, които предлагат политическите сили за излизане от кризата.

Вижте и

 

„Няма мерки, които да бъдат посрещнати с аплодисменти. Хората излизат на улицата и искат свободата си. Неправилно е да се затварят само училищата. Най-дисциплинирана е образователната система за разлика от заведенията, затова се прилага най-лесната мярка“, обясни бившият премиер.

 

Той призова хората да се отрезвят и да осъзнаят, че това, което в противен случай очаква България, е още повече болни и смърт.

 

„Първото, което трябва да се направи по време на усилие за овладяване на криза, е да се изяснят параметрите на кризата и да има ясна представа каква е силата на тази епидемия. Някой трябва да помогне и на щаба, и на министъра, и на неговите заместници и съветници. Боя се, че не знаят какво означават числата“, коментира още Иван Костов.

 

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре