Фейсбук ще разкрие 10 хиляди работни места в Европейския съюз в следващите 5 години, за да изгражда “метавселена”, която да е алтернатива на сега познатия ни интернет.

Метавселената е виртуална реалност, която цели да премахне границите между физическия и цифровия свят, съобщи БНР. Технологията ще позволи, например, на човек да носи очила за виртуална реалност и с тяхна помощ да се създава усещането за разговор лице в лице с приятел,  който е на хиляди километри.

“Метавселената има потенциала да помогне за отключването на достъпа до нови творчески, социални и икономически възможности. И европейците ще я оформят още от самото начало”, се казва в изявлението на компанията. Изпълнителният директор Марк Зукърбърг смята, че виртуалната реалност ще бъде достъпна от различни платформи и вече е отделил 50 милиона долара за създаването й.

Според критиците новината цели да изчисти репутацията на компанията и да отклони вниманието след поредицата скандали през последните месеци, включително разкритията на бившата служителка Франсис Хоугън, която заяви, че алгоритмите на фейсбук насърчават публикации с реч на омраза и предзивикващи спорове, за да реализират по-големи печалби.