Сега четете
Днес почитаме паметта на Свети Иван Рилски Чудотворец

Днес почитаме паметта на Свети Иван Рилски Чудотворец

Българската православна църква почита днес паметта на небесния покровител на българския народ – Св. Иван Рилски Чудотворец.

По традиция в навечерието на празника в основания от светеца манастир – в Рилската света обител, се извършва всенощно бдение, на което присъстват стотици поклонници от всички краища на страната и от чужбина, а на самия 19 октомври се отслужва празнична Света литургия.

Патронен празник чества и Софийската духовна семинария „Св. Иван Рилски“, както и многобройните храмове, посветени на светеца.

Преподобният Иван Рилски е роден през 876 г. в село Скрино, разположено в гънките на Осоговската планина около река Струма (край Дупница). Бил е съвременник на княз Борис (852-889) и на неговия син Владимир, на цар Симеон Велики и на цар Петър. До 25-годишната си възраст бил пастир, но в последствие посвещава живота си на вярата.

Вижте и

Постъпва в манастир „Св. Димитрий“ под самия връх Руен. Приел монашество, но не останал задълго в манастира, а се отдал на живот в пълно уединение, молитви, пост и лишения. Подвизавал се на много места, докато се установил в Рила, където останал до края на живота си. Там той основал манастир, който съществува вече над хиляда години.

Преди успението си Св. Иван Рилски се отделил в пещера, за да може преди края на живота си да се отдаде на пълно съзерцание и молитва. Единственото, останало от светеца, е неговият Завет, който повече от 1000 години служи като пътеводител на монаси, а и на всички вярващи. Църковният празник на Св. Иван Рилски се отбелязва три пъти в годината. На 18 август се почита Успението (смъртта) на светеца. На 19 октомври се отбелязва пренасянето на мощите му от София във Велико Търново, а на 1 юли – връщането на мощите на светеца от Търново в Рилския манастир

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре