Някои слънцезащитни кремове дават ограничена защита срещу вредните слънчеви лъчи и дори може да станат опасни, установи изследване, чиито резултати бяха цитирани от електронното издание „МedicalExpress“.

Специалисти от университета на Лийдс, университета на Орегон и Щатския университет на Орегон са стигнали до извода, че химичните реакции с основна съставка цинков окис правят повечето защитни продукти неефективни след два часа излагане на слънце.

Ето защо учените призовават за използването на различни и иновативни съставки като ултравиолетови филтри, за да може козметичните продукти наистина да предпазват кожата по най-ефективния начин.

Сам по себе си цинковият окис ефективно и безопасно блокира ултравиолетовите лъчи„, каза проф.Ричард Блекбърн от Лийдс, ръководител на проучването. „Нашето изследване поставя въпросите за това как отделните съставки във формулите реагират помежду си по време на употреба и това досега не е тествано в индустрията„.

Той поясни, че след излагане на слънчева светлина за два часа, цинковият окис разрушава ултравиолетовата защита, осигурявана от другите компоненти, предава БТА. В този случай употребата на слънцезащитен крем всъщност може да влоши нещата, защото хората смятат, че са предпазени от вредните лъчи и се излагат на слънцето за по-дълго време.