Сега четете
 До края на деня или най-късно утре ще се вземе решение за предприемане на допълнителни мерки за ограничаване на COVID-19

 До края на деня или най-късно утре ще се вземе решение за предприемане на допълнителни мерки за ограничаване на COVID-19

До края на деня или най-късно утре ще се вземе решение за предприемане на допълнителни мерки за ограничаване на COVID-19. Това каза служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров в интервю за предаването „Денят започва“ по БНТ. „Ситуацията е много сериозна и напрегната. Нарастващият брой на заетите легла в болниците и а заразените, налага да се предприемат допълнителни мерки. Днес съм насрочил среща на разширения състав на Експертния съвет по епидемиология след обяд. Ще се срещна и с ръководители на болници, ще поискам и становището на директорите на РЗИ-тата. До края на деня или най-късно утре ще се вземе решение за предприемане на допълнителни мерки за ограничаване на вируса. ще се доверя на експертите“, добави той.

По думите му на този етап не може да се стигне до вечерен час и пълен локдаун.

„Днес или утре практиките ще бъдат уеднаквени за цялата страна. Необходими са усилията на всички хора във всички сфери на обществения живот. Правим всичко възможно мерките да са максимално щадящи за работата на хората, не искаме от това да пострадат доходите и препитанието на хората, но сме принудени от обстоятелствата. Не смятам, че сме прибързали или закъснели с мерките. Те са много добре разположени във времето и по своя мащаб и вида на ограниченията“, заяви Кацаров.

„Придържаме се към Плана, като съобразяваме и ситуацията, защото животът не се движи по плана. Преценява се индивидуално ситуацията“, добави той.

Вижте и

По думите му идеята за COVID центровете не е провал, а е една от най-добрите идеи по време на пандемията. „Зоните са добавък към действащата система на здравеопазването. Ако имаме дори само една зона, която да работи един час, това е плюс за системата. Ако има опасения в неправилни практики, трябва да се сигнализират контролните органи“, посочи Кацаров. Според него ако тези центрове нямат сключен договор с НЗОК, значи те не са COVID центрове. „Има около 100 такива центрове, които са сключили договор с НЗОК и всяка от тях може да изписва безплатни лекарства. Стимулите, които сме дали на лекарите от извънболничната помощ, са достатъчни и това, че се разкриха близо 100 такива центрове показва, че подходът е правилен. Ние не можем да ги принудим да работят по 12 часа или да дават дежурства събота и неделя. Те имат нужната апаратура за оказване на извънболнична помощ“, каза още министърът.

„В лечебните заведения е създадена организация за постепенно разкриване на нови легла. Когато се изчерпат разкритите легла, се разкриват допълнителни. Все още не всички болници приемат болни с COVID. Правим всичко възможно да не забраняваме плановия прием и колкото се може по-дълго той да не бъде забраняван. Забраната на планови операции е крайна мярка. Тя може да бъде наложена, но трябва да бъде накрая, когато всички други възможности са изчерпани. На този етап не е необходимо“, заяви министър Кацаров.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре