Сега четете
Георги Господинов е отличен с най-престижната италианска награда за литература

Георги Господинов е отличен с най-престижната италианска награда за литература

Българският писател Георги Господинов е носителят на най-престижната италианска награда за литература „Премио Стрега Еуропео“.

Той е първият българин, удостоен с наградата, и първият писател от Източна Европа, който я получава.Отличието беше връчено на церемония в Торино на 17 октомври като финален акцент от Международния панаир на книгата – едно от най-големите литературни събития в Италия.

Романът „Времеубежище“ спечели в конкуренция с други четири книги на авторитетни автори като носителя на „Гонкур“ Ерве Льо Телие, немската писателка Ане Вебер – отличена с Немската награда за литература, румънската легенда Ана Бландиана.

Книгата на Георги Господинов е определена за победител от жури, съставено от 20 италиански писатели – носители и финалисти на наградата „Стрега“ през годините.

„Времеубежище“ излезе в Италия през юни, в издателство „Воланд“, в превод на Джузепе Дел Агата, който също е отличен за работата си по превода на романа.

„Премио Стрега Еуропео“ се нарежда сред най-престижните отличия, печелени от Георги Господинов, заедно с европейската награда „Ангелус“ (2019) и швейцарската „Ян Михалски“ (2016). По-рано през годината българският автор получи датската награда „Цинклар“ и наградата „Узедом“, връчена от жури с председател нобелистката Олга Токарчук. В България „Времеубежище“ беше обявен за роман на годината от НДФ „13 века България“.

Вижте и

 

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре