На 15 октомври 2021 Предстоятелят на Българската Патриаршия – Негово Блаженство Митрополитът на София и Патриарх на цяла България г-н г-н Неофит – отбелязва своя рожден ден.Негово Блаженство навършва 76 години.Неофит ще отбележи днес своя 76-и рожден ден- в уединение и молитва заради усложнената епидемична обстановка в страната. Това съобщиха от кабинета на патриарх Неофит.С отеческа загриженост Негово Светейшество припомня за стриктното спазване на противоепидемичните мерки и благопожелава крепко здраве и благоденствие на всички”, се казва в съобщението.

Светското име на патриарх Неофит е Симеон Николов Димитров. Роден е на 15 октомври 1945 г. в София. На 24 февруари 2013 г., неделя, на Патриаршеския избирателен църковен събор в София Русенският митрополит Неофит беше избран за Български патриарх и Софийски митрополит.

Интронизацията на Негово Светейшество Неофит като патриарх Български и Софийски митрополит се състоя в същия ден – 24 февруари 2013 г., в патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски” в София.