Сега четете
Как да намалим сметките за електроенергия

Как да намалим сметките за електроенергия

В тази статия ще ви споделя дългогодишния си опит в пестенето на електроенергия за домакинството. За мен пестенето на електричество не значи само пестене на пари, те са последното нещо за което се замислям когато се стремя да икономисвам от него. Главната причина за съвестното разходване на всеки киловатчас, за мен е грижата за природата, защото все пак тя ни дава всичко и също толкова лесно може да си го вземе, ако прекалим. Съвестен потребител съм дори сега, когато все още сметките ми за електроенергия се плащат от друг, но аз инвестирам в уреди за допълнително пестене, от финансова гледна точка няма никаква логика да го правя, надявам се след като прочетете тази статия и вие да започнете да гледате по друг начин на електричеството в дома си не толкова като на роб, движещ уредите, а като на нещо дадено ви с уговорката да не прекалявате с експлоатацията му. Започваме с най-разпространените начини и ще преминем към начините, които само един истински отдаден спестовник на природните ресурси ще направи.

 

  1. Сменете всички осветителни тела с LED

Сигурно сте го чували и чели хиляди пъти, но смяната на крушките сериозно и бързо ще повлияе на консумацията, една LED крушка превъзхожда всички останали видове двойно, а тези с нажежаемата жичка, тройно. Така можете да направите консумацията на електроенергия за целия си апартамент не повече от 100W, това се равнява на само една крушка с нажежаема жичка или две по-слаби такива. Недостатъкът е цената, LED крушката може да достигне цена от 9лв докато тази с нажежаема жичка не прехвърля 1лв. Но скрития бонус тук е, че LED тялото издържа до 5 пъти по-дълго време, което директно значи, по-малко ресурси изразходвани за производство от колкото при волфрамовите (нажежаемата жичка в тези крушки е направена от волфрам). Щадим природата, освен това светлината излъчвана от LED-овете е по-полезна за очите, повече наподобява естествената, което значи, че е по-полезна и за растенията в стаята. Не пренебрегвайте всички тези качества, купете една кутия цигари по-малко, този месец и дайте на природата и очите си тези ползи.

 

  1. Сложете си смесител за банята и мивката, с една ръкохватка

Тук се има предвид онези с едната дръжка, които можете да бутнете нагоре и водата да потече, вместо да трябва да нагласяте двете отделни „врътки“ на топлата и студената струя. Не съм се замислял как е търговското им наименование, просто ги виждам и веднага ги купувам. Предимството им е едно, но за сметка на това значително. Пестят от времето при което водата тече, а вие нагласяте подходящата температура с „врътките“, при което в канала, неизползвани отиват от 3 до 10 литра! Студената вода не изисква електроенергия за затопляне, но все пак е природен ресурс, който се разхищава, с дръжката на смесителя, можете веднъж да нагласите желаната температура и след това само да пускате и спирате водата с едно, бързо движение, по сръчните от вас ще могат да спират струята докато слагат едната чиния на сушилката и взимат другата, аз го правя, не е нито невъзможно, нито сложно, а не забравяйте, че съм с висок процент инвалидност, щом аз го мога, всеки го може.

 

  1. Направете домът си „по-умен“

За да бъде домът ви „умен“ не е задължително вие да сте глупави, за съжаление обаче, това е незадължително условие, което много хора изпълняват. Под фразата „по-умен“ се имат предвид различните умни устройства, които правят ежедневните, рутинни задачи вместо вас. Един чудесен такъв, ползван от мен е Wi-Fi модулът, който се поставя на кабела на избрания електроуред и контролира кога той да е включен и изключен, вече всеки има в дома си рутер, както и телефон, по този начин можете да контролирате кога да включите и изключите електрическата си печка или бойлера например, от всяка точка на света, освен това, тези модули имат и вграден програматор, можете да го настройте на желания от вас интервал от време и изобщо да не се занимавате повече, а за по-технологично ориентираните има допълнителна изненада, тези модули могат да се свързват с  помощниците Alexa, Google home, Siri (за аифоните и айпадите) и останалите от бандата виртуални икономи, на водещите технологични гиганти. Те не са супер скъпи софтуери, а безплатни приложения! Така с една лесна настройка ще можете да казвате на англииски разбира се “ Гугъл, включи бойлера“ и той да се подчини. Нещо което само сте гледали как става. Може би мислите, че е трудно да се сдобиете с такова нещо, защото като нова технология, съответно е скъпо и неналично за българския пазар. Е грешите, такива модули се намират в OLX и на много други места, а цената им започва от 20лв, аз лично ползвам такъв от 40лв и съм много доволен от начина му на работа.

 

  1. Инсталирайте соларна система

Дойде моментът да отделим мъжете от момчетата, майсторите от ентусиастите. Ако разбира се не искате да давате средно 5000лв за малка система, която да спомага по-ниска консумация, както и да се окичите с титлата „създател“. Тук обаче преди да се впуснете в създаване ще трябва да се поразровите за информация в интернет, кое как става, от къде и как да закупите необходимите части, кои части могат да работят заедно и кой е по-добре да не свързвате в една инсталация. Не, че ще стане нещо, просто ще счупите някоя скъпа джаджа, която сте чакали 2 месеца да пристигне, не защото е била дефектна, ами заради това, че е била създадена за по-различни условия на труд, описани в спецификацията ѝ, малко по-надолу и малко след като сте си казали: „аха, това ми трябва“ и сте поръчали, без да си дадете труда да стигнете до края, уверени в знанията си, личен опит. След като уточнихме начините, да поговорим за предимствата и на този вид енергоспестяване. Казвам спестяване, защото за автономна система трябва да живеете в къща и да можете да си позволите да извадите 30 000лв, както и да сте доста квалифицирани, ако ще го правите сами.

На пазара има много видове помощни системи. Основните ви страхове предполагам са свързани с това, че нямате представа как и кога изобщо работи, има ли смисъл, има ли място за  тези огромни панели не са ли отделните елементи почти толкова скъпи, колкото цените споменати по-горе?

Смисъл винаги има, технологиите напредват и стават по-ефективни и евтини, вече можете да закупите панел, който не само е лек и дебел едва 3мм. Освен това е гъвкав, може да бъде залепен на всякъде, устойчив на механични удари и метеорологични аномалии, преобразува светлината много ефективно. Да, светлината, не топлината, може да работи и зимата, когато бъде осветен от слънцето. Преобразува по-широк спектър на светлината, от видимия за човешкото око, така, че и да е облачно пак си работи. А, ако до вас има улично осветление, сложете един такъв и той ще преобразува светлината от лампата в електричество, като по този начин ще работи дори през нощта, не много ефективно, но пък по-добре от нищо, няма само държавата да краде от нас я.

Последният фактор е цената, също доста намаляла през последните години и един такъв панел ще ви струва около 100лв. От Китай разбира се, тукашните търговци завишават цените средно по 3 пъти, като се възползват от невежеството на потребителя, бъдете информирани, прецакайте системата. Вече изградили една такава система с 4 панела, можете да я свържете с най-енергоемкия уред в дома си и да сте спокойни, че слънцето няма да вдигне цената си за да огрява и вашето кътче от света. А в случай, че искате да вдигнете КПД-то на създадената от вас система, добавете батерии, така със сигурност няма да ви свърши тока, дори когато слънцето не грее или по случайност е от другата страна на планетата.

Помнете, има ли желание, има и начин. Няма ли желание, има оправдание.

Вижте и

Статия на Адриан Георгиев:

Негово представяне:

 

Казвам се Адриян Георгиев Георгиев, първата си книга издадох на 26, в момента съм на 29, пиша третата книга от същата поредица, занимавам се с преработка на класически автомобили в електромобили, интересувам се от всякакви алтернативни източници на енергия, които спомагат за опазване на околната среда, книгите са в жанра фантастика но темата в тях, отново е за опазване на околната среда,

 

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре